torsdag 22 april 2010

Lyckade val?

Pensionsbolaget AMF (ni vet detdär med monumentala fallskärmar till sina chefer) gör just nu reklam för att man ska välja just dem för att placera sina pensionspengar. Som argument används tre av de sammanlagt sex folkomröstningar vi haft i Sverige.

Förbudsomröstningen 1922 fick till resultat att det inte skulle bli något alkoholförbud i Sverige. Det blev det inte heller.

I högertrafikomröstningen 1955 röstade 83 procent för att vi skulle ha vänstertrafiken kvar. Vilken sida av vägen kör vi på numera?

Kärnkraftomröstningen 1980 manipulerades av sossarna genom att tre förslag lanserades. Alla tolkningar av resultatet är möjliga. En vanlig tolkning har varit att svenska folket uttalade sig för att kärnkraften skulle vara avstängd 2010: Nejlinjen 3 fick tillsammans med sossarnas "avveckla med förnuft"-linje 2 hela 78 procent av rösterna. Som bekant tuffar kärnkraftverken på (utom de allra kallaste vintrarna när man gör service på dem) fortfarande.

Den enda rimliga tolkningen av AMF:s annons är väl att man ska placera sina pengar där: I ett fall av tre får man behålla pengarna. Med två tredjedels sannolikhet snor dem pengarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar