söndag 15 maj 2022

Ett tips till Putin

En fråga som många ställt sig är hur Putins krig i Ukraina ska kunna avslutas. Putin själv har bundit sig vid masten. Att låta sig besegras av Ukraina är otänkbart. Ansiktsförlusten skulle vara total. Kriget var ju bara en specialoperation som skulle avslutas på några dagar. Ukraina skulle ”avnazifieras”. På det putinska ljugspråket betyder det att den ukrainska statsledningen skulle avsättas, drivas i exil eller avrättas. En quislingregim skulle snabbt tillsättas och Ukraina skulle bli ett ryskt lydrike.

Nu gick det ju inte så. Offensiven i norra delen av landet, som skulle nå Kiev körde snabbt fast. Nu ser det ut som om samma sak händer på åtminstone den norra delen av östfronten. Tiotusentals ryska soldater har dött eller försatts ur stridbart skick, varav åtminstone ett dussin generaler. Den ryska Svartahavsflottans stolthet ”RFS Moskva” sänktes av ukrainska robotar. Misslyckandena till sjöss och på marken har lett till att ryssarna istället har gått över till terrorbombning och hot om kärnvapen.

Någon seger för Putin som står i någon rimlig relation till insatserna är inte i sikte. En sådan nesa för Ryssland är otänkbar.

Flödet av vapen från väst, både från Nato-länder och alliansfria länder som Sverige tilltar. Åtminstone i den ryska propagandan får Ukraina också annan militär hjälp av väst, till exempel med underrättelser och utbildning. Om jag, Gud förbjude, vore Putin skulle jag försöka använda detta, och de massiva ekonomiska sanktionerna, som ett halmstrå.

Om Ryssland tvingas ge upp av ett Ukraina som i propagandan kan framställas som ombud för USA och Nato, är det ju en helt annan sak än att besegras av nazister och narkomaner i ett land som egentligen inte finns. En liten bit av ansiktet skulle kanske kunna behållas.

Herr Putin! Ge upp kriget i Ukraina. Låt gärna den lögnaktiga propagandamaskinen framställa det som om övermakten från USA, Nato och deras hejdukar blev övermäktig till och med för det stolta och ärorika Ryssland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar