onsdag 16 mars 2022

Minister Ygeman bjuder med armbågen

Herr minister

Den ryska krigsmaskinen håller på att bomba Ukraina tillbaka till stenåldern. Målet är att krossa den spirande ukrainska demokratin och installera en av Putin godkänd landsförrädarregim. Kvinnor och barn och icke vapenföra män flyr för livet. Det finns prognoser som pekar på att 12 miljoner kommer att fly. Det är en fjärdedel av landets befolkning.

Grannländerna i väster, Polen, Ungern och Slovakien, som sedan flyktingvågen 2015 vägrat ta emot flyktingar öppnar sig nu för de ukrainska flyende. Det utlänningsfientliga Danmark tar emot och överväger att inte plundra de flyende på värdeföremål och inte ens deportera dem till Afrika. Entusiasmen att hjälpa till sprider sig i den svenska befolkningen. Till och med Sverigedemokraterna välkomnar de ukrainska kvinnorna och deras barn. ”De är ju riktiga flyktingar” enligt ledande sverigedemokrater.

Men då står han där. Som en uttryckslös trästock. Minister Ygeman (S): ”Vi ska förstås ta emot ukrainska flyktingar, men egentligen gjorde vi ju vårt och mer därtill 2015. Nu måste andra länder i EU ta sitt ansvar.”

Nu råkar det vara så, att ukrainska medborgare har en annan rättslig ställning än de syrier och andra som kom hit då. Detta i kraft av 90 dagars visumfrihet och i kraft av massflyktdirektivet som inte kräver asylprövning. Så hur ska Ygeman bära sig åt för att hejda flyktingströmmen från Ukraina. Ja, han får ta till det gamla tricket att bjuda med armbågen.

Kommer de hit så får de räkna med att bo i tält eller i bästa fall i lagerlokaler. Och för att registrera sig får de köa som på Systemet en midsommarafton. Och registreras ska de. Det kan ju smita sig in både terrorister och gangsters bland barnen och deras mammor.

Minister Ygeman kan verkligen konsten att hälsa välkommen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar