måndag 30 juli 2018

Populismen mellan ondsinthet och enfaldSverigedemokraternas huvudfråga är att stoppa vad man kallar massinvandringen. Jimmy Åkesson har skrivit att Islam är det största hotet mot Sverige sen andra världskriget. En lokal SD-förmåga i Skåne ville under hösten 2015 sätta upp ett kulsprutenäste på Öresundsbron. Varför finns detta hat mot flyktingar och invandrare? Om man läser uttalanden av ledande sverigedemokrater och inlägg av högertroll på nätet kan man åtminstone få en bild av hur de själva ser på saken: Invandrarna är ute efter att invadera Sverige. Det kommer de att göra genom att ta sig in i landet och föda orimliga mängder med barn. Därigenom hotas den svenska kultur, som bland annat tar sig uttryck i hur vi firar jul (med Kalle Anka) och midsommar (med små grodorna). Sverige kommer att tas över av en islamistisk kultur med burka, minareter och k-pistar.
Men den muslimska invasionen har också mer omedelbara följder: Den svenska välfärdsstaten kommer att explodera eftersom de invaderande massorna mest lever på bidrag. Likt en gökunge kommer muslimerna att äta ut välfärden, sjukvården, pensionerna och den svenska skolan som kan ersättas med koranskolor betalda av Saudiarabien. Brottsligheten tilltar. Bilar brinner. Kvinnor gruppvåldtas. Kriminella gäng skjuter på varann med maskingevär på öppen gata.

Vore allt detta sant är SD-populisternas invandringsmotstånd inte bara begripligt utan till och med självklart. I ljuset av SD:s opinionsframgångar har flera av de etablerade partierna bildat en traskapatrullo för att likt SD stoppa invandringen. Mest framstående i denna eftertrupp är väl de utrotningshotade Kristdemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna.

Foto: Robert Couse-Baker, CC BY 2.0


Åtminstone moderater och socialdemokrater tillhör etablissemanget. Nu hör det till saken att ett annat bärande tema i all populism är konflikten mellan folket och eliterna. Sociologen Hans-Georg Betz skriver i ”The Oxford handbook of radical right” att det för alla populister är viktigt att identifiera fienden som man kan kasta skulden för allt elände på:

"De skapar en bild av politiken med föreställningen att samhället är delat i två ömsesidigt antagonistiska läger – på den ena sidan den överväldigande majoriteten av folket, och på den andra sidan en relativt liten grupp som kontrollerar det mesta av samhällets ekonomiska, politiska, sociala och kulturella resurser."

Det är alltså eliten eller etablissemanget som ligger bakom allt elände. Man kan jämföra med populismens store dagshjälte Donald Trump som är ute efter att ”röja upp i träsket i Washington.”

Men hur hänger egentligen den illvilliga eliten, det styrande etablissemanget och invandringen ihop? Vad skulle eliten ha att vinna på att den egna kulturen krossas till förmån för Islam? Vad skulle eliten ha att vinna på att lägga välfärdsstaten i spillror? Vad skulle eliten ha att vinna på gängskjutningar och våldtäkter?

Sambandet framstår som obegripligt. En lösning presenteras av Ungerns Victor Orban. Det är mångmiljardären George Soros (som förresten har judisk bakgrund) som ligger bakom den muslimska invasionen: Genom denna kommer den ungerska staten och i förlängningen hela västerlandet att krossas varefter Soros själv kan ta makten. Anders Bering Breivik får en som han kallar kulturmarxistisk elit som är ute efter total makt att inta samma roll. Hos nazisterna var det en judisk världskonspiration som låg bakom eländet för att ta makten. Vår tids nynazister talar om en sionistisk ockupationsregering.

Det här är på olika sätt bekymmersamt. Vi intalar oss hela tiden att även om populisternas ledare (t ex Åkesson och Söder) är skurkar, men att de 20 procent av de svenska väljarna som stöder dem är vanligt beskedligt folk, som måste visas den respekt som vanligt beskedligt folk bör visas. Men problemet är att utan ett påvisat orsakssamband mellan etablissemanget och invandringens påstått förskräckliga konsekvenser framstår dessa 20 procent vanliga och beskedliga som dumma i huvet. Eftersom det inte är respektfullt att skylla vanligt beskedligt folk för att vara dumma i huvet, får vi se oss om efter föreslagna förklaringar till varför etablissemanget vill krossa Sverige, svenskheten och välfärdsstaten. Och då hamnar vi rakt i knät på antisemitismen och nazismen. Tyvärr är det nog så. Utan antisemitism och nazism kan man inte vara populist om man vill slippa bli sedd som dum i huvet.

Hur mycket respekt är ondskans enfaldiga redskap värda?Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar