tisdag 24 juli 2018

Studieresa till Lindesberg


En räkmacka på Café Oscar
Dagens studieresa till Lindesberg inleddes som så ofta på Café Oscar. Byggnaden som en gång var stadens polisstation ger nu en möjlighet att käka en räkmacka med havsutsikt (Lindesjön). Inte så tokigt.

Café Oscar

Räkmackan
På jakt efter sjöodjuret i Råsvalen
Lindesberg genomflyts av Bottenån. Uppströms ån finns den ganska stora sjön Råsvalen, Här huserar ett sjöodjur. Det har emellanåt siktats i sjön, dock ganska sällan. Enligt en observation i slutet av juni 1982 är det 10 - 15 meter långt. Sommaren 2001 ska passagerare på m/s Råsvalen ha gjort observationer. De mer klentrogna påstår att det som vid olika tillfällen observerats är en mal. Jag är inte säker på att påståendet att det är en mal är så förfärligt mycket mer sannolikt än att det faktiskt är ett 10 - 15 meters sjöodjur.

För att själva undersöka saken tog vi en tur med den alldeles utomordentliga turistbåten m/s Råsvalen som går uppströms genom Bottenån och en runda i Råsvalen innan den återvänder genom ån till hemmahamnen, Båten framdrivs av en 25 hästars tändekulemotor, och efter rundturen hänger den dunkande rytmen i kroppen med ett bra tag. En mycket trivsam båttur, men något odjur såg vi aldrig. Ett tag tyckte vi att vi skymtade något som kunde vara råsvalenodjuret, men det visade sig vara en badande sommargäst.

M/s Råsvalen i hamn. Personen på bilden är en av matroserna.

På väg uppströms
Vildsvinsskinka
På hemvägen gjorde vi ett sista stopp vid Travarbo gårdsbutik (som strängt taget ligger i Arboga kommun) som specialiserar sig på viltkött. Vi bytte till oss en rejäl vildsvinsskinka, några hjortkorvar och lite annat smått och gott. Av skinkan ska det så småningom, tänkte jag, bli en skinkstek, men tills vidare ligger den i frysen. Jag får återkomma när vi ätit den med en recension.

En glasstrut från den lokala glassfabriken i Götlunda på viltbutikens veranda

Ja, där ser man
Det var sannerligen en lärorik studieresa.


Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar