torsdag 24 mars 2016

Klartext

Sveriges Radio har ett program som heter ”Klartext”. Där sänder man nyheter på enkelt språk för dem som av en eller annan anledning har svårt att fatta de vanliga nyheterna. Lyssnarna förutsätts där t ex inte veta att Socialstyrelsen är en myndighet eller att Burkina Faso är ett land. Därför uttrycker man sig ”myndigheten Socialstyrelsen” och ”landet Burkina Faso”.

På de vanliga nyhetssändningarna har det på senare tid tyvärr varit stor anledning att rapportera vad som händer Aleppo. Inte minst på grund av de ryska terrorbombningarna av den icke-islamistiska demokratiska oppositionen i Syrien och de enorma flyktingströmmar som detta har utlöst.

När radio och TV rapporterar om vad som händer i Aleppo talar man praktiskt taget alltid om ”staden Aleppo”. Det gör man t ex inte om Stockholm eller Berlin. Man säger då inte ”staden Stockholm” eller ”staden Berlin” som man kanske skulle ha gjort i Klartext.

Aleppo är Syriens största stad med mer än 2 miljoner invånare före kriget. Det är en gammal stad, förmodligen grundlagd av fenicierna för tvåtusen år sen. Ändå förväntas svenska radio- och tv-lyssnare inte veta att det finns en sådan stad.


Vi blir alla som Klartexts publik.

Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar