tisdag 28 oktober 2014

Skyltskåpsfolkpartist plöjer huggormsåkern

Vid ett stormigt möte i Skinnskattebergs kommunfullmäktige igår valde en majoritet av borgerliga och sverigedemokrater en moderat fullmäktigeordförande. Jag har tidigare skrivit om den allians mellan de borgerliga och Sverigedemokraterna som Folkpartiets stjärnskott Carina Sandor har micklat ihop för att själv ta makten i kommunen.

Däremot fegade Sandor ur när det skulle väljas valberedning. Här vågade hon inte gå ut med en gemensam valsedel med Sverigedemokraterna. Valberedningen får därigenom rödgrön majoritet.

Nästa steg i konstitueringen av styret i Skinnskatteberg kommer att bli valet av kommunstyrelse, nämnder och utskott i kommunstyrelsen. Om Sandor följer samma linje även i dessa val - d v s att förlita sig på Sverigedemokraternas röster i val till ordförandeposter men inte gemensamma listor med fascisterna i val av kollektiva organ kommer resultatet att bli följande:


  • Folkpartiets Carina Sandor blir kommunalråd stödd på röster från Centern, Folkpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna
  • I kommunstyrelsen blir det ingen tydlig majoritet med sju rödgröna, sju borgerliga och en rasistisk SD-ledamot
  • I miljö- och byggnadsnämnden och i valnämnden blir det rödgrön majoritet
  • I kommunstyrelsens fyra utskott (ledningsutskottet, barn- och utbildningsutskottet, vård- och omsorgsutskottet och tekniska utskottet) blir det lotten som kommer att avgöra om det ska bli borgerlig eller rödgrön majoritet


Hur man med öppna ögon kan gå in i en sådan politisk röra är obegripligt. Allra helst som det har funnits erbjudanden från de rödgröna om blocköverskridande samarbete, som skulle skapa en stabil majoritet och samtidigt stänga SD-rasisterna ute från makten. Men än har kanske inte alla tåg gått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar