torsdag 21 augusti 2014

Åter till mitten

Vi har tidigare uppmärksammat geografiska mittpunkter. Viktigast är förstås Västmanlands läns mittpunkt mellan Ramnäs och Svanå. Tyvärr ligger den fel efter Hebys länsbyte. Men en mittpunkt är ju alltid en mittpunkt. Vi har också publicerat en bild från Skånes mittpunkt i Höörs kommun.

Nu har stunden kommit att ta ett bredare grepp. EU har bestämt att Europas mittpunkt ligger i Litauen, något norr om Vilnius i orten Purnuškės, där det också finns ett ståtligt monument.

Europas mittpunkt i Litauen

Det råder emellertid inte enighet om Europas mittpunkt. I Landskrona anser man att mittpunkten ligger där och den är också utmärkt i hörnet Järnvägsgatan – Östergatan.

Europas mittpunkt i Landskrona
Den mest kända pretendenten på titeln ”Sverige mittpunkt” är berget Flataklocken i Ånge kommun i Medelpad. Mittpunkten togs fram av två forskare på geografiska institutionen vid Stockholms högskola år 1947. En styv karta av landet konstruerades där Öland och Gotland satt fast vid fastlandet utan mellanliggande vatten, och sedan flyttades en nål under kartan tills det vägde jämnt.

Sveriges mittpunkt
När det gäller Sveriges län och landskap tycks Skåne och Västmanlands län vara ganska unika. Jag har bara hittat uppgifter om tre andra landskaps mittpunkter – Blekinge, Västergötland och Värmland. I Blekinge lät lokalradion år 2004 lantmäteriet göra en uträkning som landade på gården Skarup, 1,3 km väster om Hasselstad strax norr om Ronneby. Platsen tycks dock inte vara utmärkt på annat sätt än att en reporter på lokalradion håller upp en skylt. Och han kan ju inte stå kvar där hur länge som helst.

Blekinges mittpunkt
Västergötlands mittpunkt ligger utmed vägen Floby – Ullene väster om Falköping och är ordentligt utmärkt:


Västergötlands mittpunkt
Enligt kyrkvaktmästaren Göran Bengtsson utgör Östra Ämtervik Värmlands mittpunkt. Han bygger sin tes på ett experiment där han balanserat en urklippt pappmall av värmlandskartan på en nål. Den punkt på kartan där mallen balanserar är Östra Ämtervik. Det finns uppgifter om att mittpunkten ska vara utmärkt, men jag har inte lyckats hitta någon bild av detta minnesmärke.Här söks Värmlands mittpunkt
Stolpe som påstås vara Värmlands mittpunkt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar