onsdag 13 augusti 2014

Finåkning med vagnen i syd- och mellansverige

I Västmanland rasade den förfärliga skogsbranden. En dag vände vinden och brandröken drev in över Västerås. Sara och Linnea flydde fältet och kom till Västanhed för några dagar.
Linnea och Ingrid på promenad med Anna och Elsa
Själva tog vi vagnen för årets semesterresa - en riktig klassisk bilturism i syd- och mellansverige. Det bar av ned genom Närke med ett första stopp för en kisspaus vid Hammarsundet. Naturskönt ska det vara.
Hammarsundet
Lunchen intog vi vår vana trogen på det klassiska riksettan-motellet och -vägkrogen Vida Vättern. Hyfsat käk och naturskönt förstås. Notera särskilt på bilden i bakgrunden bensinmacken som saluför älgbensin.
Vida Vättern
Sen bar det i hällande regn iväg över det hemska sydsvenska höglandet. Något naturskönt är svårt att hitta där. Men så kom Skåne och Söderåsens nationalpark. Naturen påminner starkt om fantasyfilmernas. Godkänt. Lyckligtvis fortsatte regnet, så det blev ingen tur på vandringsleder. Däremot Budapestbakelse på fiket.
Söderåsen
Budapestbakelse
Så var vi i Lundatrakten. I Stadsparken klättrade och klängde, gungade och snurrade alla våra skånska barnbarn. Sen blev det lunch på Stadsparkscaféet. Absolut godkänt. Barnbarnen åt köttbullar och pannkaka. En del andra slog till på en räkmacka!
Emi klättrar
Stadsparkscaféet
Räkmacka
Till kvällen avslutade Ingrid och Julian dagen med en månskenssimning tillsammans med den uppblåsbara giraffen.
Julian, giraffen och Ingrid
Efter ytterligare en dag i sus och dus var det dags att styra kosan norrut. Vid Varberg kom en varning om köer på motorvägen, så vi tog av längs kustvägen mot Kungsbacka. Naturskönt skulle man tro. Men ack! Små fula samhällen och en allt krympande väg. Till slut räddade vi oss ut på E6:an igen. Om det hade varit någon kö eller inte är okänt. I Kungälv blev det som det bör lunch på Fars Hatt. Riktigt bra käk, men oerhörda busslaster med turister. Inget direkt att avbilda, men för att dokumentera att vi faktiskt varit i Kungälv - här är den ståtliga Bohus fästning:
Bohus fästning
Ja, så vidare längs den besynnerliga E45-motorvägen mot Trollhättan. Det var den som Göran Persson lät bygga för att GM inte skulle lägga ned Saab i Trollhättan. Vägen låg i stort sett öde utan trafik och på ett par ställen fattades det bitar. Och nu håller bilfabriken för andra gången på att gå i konkurs. Om vägbygget har faktiskt min kompis Vicki Johansson skrivit en bok (Vägen till en väg, Borea, 2011). Fortsätter man kommer man så småningom till fucking jävla Åmål. Där blev det glasspaus på Hamncaféet. Nåja, lite naturskönt.
Fucking Åmål
Sen blev det Stadshotellet i Karlstad. Kvällsmat på den "italienska" restaurangen Cazanova. Okej betjäning, vin och sprit. Men maten! Hu! Nästa dag morsade vi på min kusin Margit, och därefter betittning av Lars Lerins Sandgrund. Häftigt! Om Lars Lerin själv hade kommit hade vi nog blivit starstruck. Men vi såg i alla fall konstdansaren Junior.
Sandgrund
Lars Lerin: Mellansverige, akvarell
Näst sista etappen gick till Bredsjö Ostcafé. Det blev en macka med lammkött och pepparrot nedsköljt med Kuskens lättöl. Skitgott! Och så köpte vi en rejäl bit tvåårig Bredsjö blå till kvällsmaten.
Bredsjö
Sista etappen gick det som ett spjut genom skogen och metropoler som Stjärnfors, Löa, Ramsberg, Näverkärret och Karmansbo. Gruset sprutade.

Se där hade vi, som Karl Edvin Bäck brukade säga, ringat in en kalvhage!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar