tisdag 26 oktober 2010

Röd(grönt) i Kungsör?


Fem veckor efter valet går koalitionsbildningssäsongen i de västmanländska kommunerna mot sin fullbordan. Kungsör svängde under helgen från blåsvart till röd(grönt) minoritetsstyre. I Norberg är det locket på. Ledande sossepolitiker får åthutning för lösmynthet.

I fredags var de borgerliga (Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna) beredda att ta över makten i Kungsör. Med 17 mandat var de största politiska block. Sossarna som ensamma utgjorde det andra blocket har 13 mandat. Men båda var långt från majoritet. Så minoritetsstyre skulle det under alla omständigheter bli. De borgerliga lämnade enligt uppgifter i media i fredags "en begäran till fullmäktiges ordförande att få ta över makten nästa period." Vad en sådan begäran, eller ansökan som vissa medier kallade den, skulle innebära är helt oklart. Jag har i alla fall aldrig hört talas om något liknande.

Men segerns sötma var kortvarig. På måndagen släppte Centern bomben. I utbyte mot sex suppleantplatser i nämnderna hade man kommit överens om att rösta på sossarna. Nu stod det 17-17. Enligt uppgifter i medierna igen så kan sossarna också räkna med röststöd från Vänstern och Miljöpartiet. Då är saken biff. Socialdemokraternas kommunalrådskandidat Pelle Strengbom får 20 röster mot Moderaternas Stellan Lunds 17 (eller 19 om också nynazisterna röstar på honom).

Men Stellan Lund ger inte upp. Han tror att han trots allt kan få majoritet i kommunstyrelsens arbetsutskott:

"Däremot skulle alliansen få majoritet i de minsta beslutsorganen som kommunstyrelsens arbetsutskott..."
(Bärgslagsbladet 25/10 2010)

Hur han kan tro det är lika obegripligt som att tro att fullmäktiges ordförande efter ansökan fattar beslut om nästa mandatperiods majoritet. Den gruppering som har majoritet i fullmäktige får förstås majoritet i KS. Och den gruppering som har majoritet i KS får förstås majoritet i KSAU. Nej Stellan - i den här omgången är du nog rökt.

Men det kan förstås komma andra tider. Det finns ingen politisk överenskommelse mellan de rödgröna majoritetspartierna. De kallar det "valteknisk samverkan". Så det kan kanske gå att få majoritet i enstaka frågor under mandatperioden. Men det förutsätter att Centern röstar ihop med Moderaterna. Och det verkar osannolikt. Hatet är starkt mellan de båda partierna. I Centerns pressmeddelande om uppgörelsen med Socialdemokraterna passar man på att ge en släng åt Stellan Lund:

"Lite anmärkningsvärt är också att Stellan Lund som vi förmodar gör anspråk på posten som nytt kommunalråd, valt att inte ens delta i diskussionerna med Centerpartiet.

Under valrörelsen har Kungsörsalliansen inte tagit någon kontakt med Centerpartiet eller gjort några försök till en gemensam diskussion om politiken. Vi har uppfattat att de snarare bemött oss som en ”yttre fiende” än som en möjlig samarbetspartner."

Jag kan inte kungsörspolitiken, men det förefaller lite eljest med en ledande politiker som har grava vanföreställningar om beslutsprocedurerna och som tidigare under koalitionsäsongen inte dragit sig för att slänga ut krokar till nynazisterna.

I den andra kommunen som släpar efter i förhandlingarna - Norberg - är det locket på. En bra informationskälla har varit Åsa Erikssons blogg. Åsa är sossarnas kommunalrådskandidat. Men i fredags fick hon en åthutning i en kommentar från signaturen Pratima på bloggen:

"Ibland kära Bloggare! är inte bloggen det smartaste sättet att söka information på. Vi som håller förhandlingar bestämmer själva när vi går ut med information till media och sociala medier. Ansvaret på bloggaren är rätt stort -.missbruka det inte är väl ett gott råd. "
När man börjar få goda råd är det nog dags att göra som man blir tillsagd!

För övrigt bör väl noteras att Fredrick Federley inte är Kungsörs störste son (i själva verket är han född i Munktorp). Från Kungsör kom också Thor Modéen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar