tisdag 12 oktober 2010

Rödgrön västmanländsk koalitionssäsong

Konstitueringen av kommunstyren i de västmanländska kommunerna är inte riktigt klar ännu. Det finns fortfarande några lösa ändar. Men i huvudsak ser det ut att bli rött eller rödgrönt styre i de flesta kommuner efter valet.

I Fagersta fortsätter vänsterstyret. Vänsterpartiet får 20 av fullmäktiges 35 mandat. De borgerliga får nöja sig med fem mandat. Stig Henriksson sitter säkert kvar i kommunalrådsstolen.

I landstinget (40 av 77 mandat), Hallstahammar (27 av 45), Skinnskatteberg (16 av 31), Surahammar (24 av 39) och Köping (28 av 49) blir det rödgröna majoritetsstyren. I landstinget innebär detta maktskifte, medan det i huvudsak är befintliga majoriteter som fortsätter i de övriga kommunerna. Vi kan lägga märke till att folkpartiets höga svansföring i Skinnskatteberg kapitalt misslyckades. Visserligen gick folkpartiet framåt, men huvudsakligen genom borgerlig kannibalism. Läs om de stöddiga folkpartisterna i Skinnskatteberg här.
I Köping innebär valresultatet att Elizabeth Salomonsson om hon sitter kvar hela mandatperioden har varit kommunalråd i 31 år. Ett svårslagbart rekord.

Norberg är inte riktigt klart, men det ser ut som om förhandlingar mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet håller på att gå i lås. De grönröda får då majoritet med 20 av 31 mandat i fullmäktige. Men det har inte varit självklart att det ska gå så. Vänsterpartiets Kent Persson som tidigare har lett en så kallad regnbågskoalition i Norberg sa i en radiointervju före valet: "...en av våra grundläggande värderingar när det gäller Norberg, är att inget politiskt parti sitter ensamt på sanningen...I en liten kommun är samarbete det avgörande och därför vore det fel att binda upp sig före ett val"

En pikant detalj i Norbergsvalet är att folkpartiets Christer Filipsson på sina valaffischer försökte "göra en Stig".



Men det gör inte så mycket tyckte Stig: "Jag och Christer har ju varit med i samma parti för 20 kilo sen."

I Sala blir det maktskifte. Efter att det nya lokala partiet Salas Bästa valt sida blir det ett majoritetsstyre med de rödgröna och Salas Bästa (24 av 45 mandat). Därmed blev det exit för Carola Gunnarsson, centerpartistiskt kommunalråd sedan 2003 och vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting.

I Västerås blir det maktskifte. Den tidigare majoriteten bestod av de borgerliga tillsammans med Miljöpartiet. Vartåt det lutade kunde man ana redan före valet när Miljöpartiet bytte sida. Nu blir det ett rödgrönt minoritetsstyre med 20 mandat mot de borgerligas 28 och 3 nynazister.

Arboga ser inte ut att vara helt klart. Det lutar troligen åt rött eller rödgrönt styre, om i majoritet eller minoritet ännu lite oklart. Socialdemokraterna och Vänstern som styrt tidigare fick 19 mandat mot de borgerligas 17. Sen kompliceras bilden av Miljöpartiet med två mandat, Sverigedemokraterna med två och Omsorgspartiet med ett mandat. Det är inte självklart att komplettera vänsterkoalitionen med Miljöpartiet, anfört av förra FI-politikern Susanne Linde, som enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Olle Ytterberg under perioden fört en "borgerlig politik". En ytterligare pikant detalj är att nynazisterna bara hade ett namn på valsedeln. Efter att tre framlottade kandidater som skrivits in på valsedeln av en väljare var tackat nej har budet gått till Hans Hagelin. Han är emellertid folkpartist. Hur den ofrivillige sverigedemokraten ställer sig är ännu inte känt. Om han tackar ja och ansluter sig till Folkpartigruppen får de borgerliga tillsammans med Miljöpartiet 20 mandat - ett mer än vänsterpartierna, men ändå inte majoritet.

Kungsör ser ut att bli den enda kommunen där de borgerliga tar över. Kommunen har förra perioden styrts av en Socialdemokratisk-Centerkoalition. Valet var förödande för Centern som förlorade hälften av sina platser. Centern har nu bestämt sig för att ställa sig utanför blockpolitiken. Koalitionen med sossarna var ju uppenbart inte lyckosam och Centern och Moderaterna i Kungsör är som hund och katt och kan inte regera ihop. Som läget är nu har de borgerliga (Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna) 17 mandat, Socialdemokraterna 13. Så är det ett helt gäng vågmästare: Centern med 4 mandat, Vänstern och Sverigedemokraterna med 2 mandat vardera och Miljöpartiet med 1 mandat. De borgerliga har lagt ut krokar urskillningslöst till både Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De utesluter inte ens nynazisterna. Men däremot har det inte varit några inviter till Centern. För ögonblicket pekar allt på att det blir ett minoritetsstyre med Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar