lördag 15 maj 2010

Matsafari i Kolbäcksådalen

Idag var det helt plötsligt på tok för varmt att arbeta på tomten. Vi satte oss istället i bilen, slog på AC:n och for på en liten västmanländsk matsafari. Första stoppet var hos fiskarn i Borgåsund. Vi hade tänkt oss en rökt ål, men det var för tidigt på säsongen. Istället blev det en bit rökt lax, rökta räkor, aioli och stekt inlagd strömming. I vilken mån dessa fiskar fångats i Mälaren låter jag var osagt.
Inkan hos fiskarn i Borgåsund

Sen var det dags för lunch som intogs i Borgåsunds hamncafé. Paj, en förfärlig massa grönsaker och kolsyrat vatten.

Henry utanför hamncaféet
Sjöutsikt

Nästa stopp var Åsby kött & vilt i Hallstahammar. Här blev det lammkött, ungerska lammkorvar (det fanns också Hallstagrillare, men dem valde vi bort för den ungerska lammkorven), två citroner och två apelsiner. Korven ska grillas i kväll. Vi passade också på att titta in i växthandeln. Vi var ganska lockade av en sittande groda i betong och förstås en trädgårdstomte. Men vi lyckades lägga band på oss. Det finns också en klapphage med smådjur, men där gick vi aldrig in eftersom inga barnbarn fanns med på resan.

Kötthandeln i Åsby
Klapphagen

Nu kände vi för äventyrligheter och valde därför skogsvägen via Lisjö till Färna. Inkan fick sitta med generalstabskartan uppslagen hela vägen. Bland annat passeras de ståtliga Färna portar.

Färna portar

I Färna gjordes ett näst sista stopp i Herrgårdsboden. Det blev varsin Magmun (förlåt Magnum) och så köpte jag en väldigt fin bok med bilder från Fagersta på 50- och 60-talen. Sista stoppet var för att köpa ett Aftonblad i pizzerian. I morgon regnar det så då kan man inte heller gräva i potatislandet!

Vinterbild från Stationsvägen i Fagersta 1965

1 kommentar:

  1. Ser ju ut som en trevlig liten tripp! Härnere i Tyskland hoppas vi pa bra väder imorgon eftersom vi ska ta en sväng till Berlin..

    SvaraRadera