lördag 21 september 2024

Lydqvists (L) försök skydda kommunstyrelsen från insyn fick bakläxa

Kommunrevisionens uppgift är att kolla framförallt kommunstyrelsen och ge förslag till fullmäktige när ansvar ska utkrävas. I reglementet för kommunrevisorerna i Skinnskatteberg uttrycks detta så här:

Revisionen utgör ytterst medborgarnas demokratiska instrument för granskning och kontroll av den verksamhet som bedrivs i kommunstyrelsen och övriga nämnder. Genom sina uppgifter i fullmäktiges utkrävande av styrelsens och nämndernas ansvar bidrar revisionen till skapandet och bibehållandet av kommunens legitimitet. Revisionen bidrar till förbättring och utveckling. (Revisorernas reglemente § 5)

För att klara av kontrollen av styrelsen och nämnderna behöver revisionen pengar, som framförallt används för att köpa tjänster av externa revisionsbyråer. Dom pengarna ska fullmäktige besluta om. Som alla beslut i fullmäktige ska frågan först beredas. Huvudregeln är att det är kommunstyrelsen som förbereder fullmäktiges beslut.

Men just för revisorernas del, vore det ju så att säga att sätta bocken till trädgårdsmästare. Det är ju kommunstyrelsen som revisorerna ska ha koll på. Ju mindre pengar till revisionen, desto mindre koll på kommunstyrelsen. Därför finns en särskild regel, att det inte är styrelsen som förbereder just bidraget till revisionen:

Kommunfullmäktiges presidium bereder revisorernas förslag till budget. Budgetförslaget skall upprättas senast under mars månad. (Revisorernas reglemente § 6)

Fullmäktiges presidium som består av ordföranden – alltså Lennart Lydqvist (L) – och två vice ordförande tog itu med saken den 6 maj (alltså inte i mars som reglementet kräver) och kallade till ett möte, där bara Lydqvist och en vice var med. Revisionen hade beräknat att dom behövde 1,3 miljoner för kontrollen av KS och nämnderna. Lydqvist, som förstås så långt han vågade ville skydda sina partikompisar i styrelsen mot närgången kontroll, drog utan någon särskilt motivering bort 200 000 kronor och beslutade att ge ett bidrag på 1,1 miljoner.

Men, vad nu då? Det kunde väl inte Lydqvist och presidiet besluta om? Det är ju fullmäktige som ska besluta. Presidiets uppgift är bara att förbereda och föreslå. Såklart blev beslutet överklagat till Förvaltningsrätten. Nu har rättens dom kommit. Också såklart blev beslutet:

Förvaltningsrätten upphäver Kommunfullmäktige i Skinnskattebergs kommun presidiums beslut den 6 maj 2024 om kommunrevisionens budget för år 2025.

Nu har fullmäktige äntligen fattat beslut om budgeten för 2024 (alltså åtta månader för sent) och flerårsplan för 2025. I fullmäktige yrkade det sparkade kommunalrådet Ewa Olsson Bergstedt (SD) och det likaledes av väljarna avsatta kommunalrådet Lena Lovén Rolén (S) – hoppsan, intressant relation – bifall till kommunstyrelsens förslag. Hur mycket som går till revisionen 2025 framgår inte, men för 2024 fick dom 1,04 miljoner.

Så småningom under hösten (i bästa fall) ska det väl tas en budget för 2025. Det kommer då inte att finnas ett förslag som fullmäktiges presidium gjort upp i mars 2024. Det är ju omöjligt eftersom man inte kan vrida tiden tillbaka. Såvitt jag begriper måste förslaget istället komma från KS. Simsalabim, så blev bocken trädgårdsmästare.

Dom här turerna har kanske mest akademiskt intresse, men dom illustrerar tydligt två saker:

  1. Den totala inkompetensen hos fullmäktiges ordförande Lennart Lydqvist (L)
  2. Det dumsluga försöket från samme Lydqvist att åtminstone rycka kontrollinstansen på lite pengar för att skydda partikompisarna (och SD förstås).

Mitt förslag är att fullmäktiges presidium döps om till fullmäktiges presidum.

 

1 kommentar: