lördag 28 september 2024

Det här var det inte heller meningen att du skulle få reda på

Jag har tidigare publicerat läckta uppgifter om vilka nedskärningar som Skinnskattebergs socialnämnd planerar inför 2025. Det väckte stor uppmärksamhet och mycket kritik riktades mot socialnämndens planer, som framförallt skulle gå ut över samhällets svagaste grupper. Dom styrande var mycket förargade över läckan. Nämndens ledamöter bestods med en rejäl utskällning av SD-kommunalrådet Jonny Emtin. Detta var sannerligen inget som skulle bli känt för medborgarna.

Nu har också planerade nedskärningar inom kultur- och fritidssektorn samt inom förskola och grundskola läckt ut. Profilen på nedskärningarna här har likheter med nedskärningarna inom socialnämnden. Dom här förslagen ska diskuteras på ett extra möte med kommunstyrelsen nu på tisdag, den 1 oktober.

Här ett urval av föreslagna nedskärningar:

  • Färre kurser på kulturskolan
  • Inhyrning av pedagoger från Fagersta till kulturskolan stoppas
  • En halv tjänst dras in på biblioteket
  • Bidrag till studieförbunden minskas med 100 000 kronor
  • En tjänst på förskolan dras in
  • Minskning av resurspersonal på skolan
  • Minskade kostnader för anpassad grundskola

Kulturskolan ger gratis kurser för barn och ungdomar upp till 20 års ålder. I kursutbudet ingår musik (akustisk gitarr, altfiol, barytonhorn, blockflöjt, cello, elbas, elgitarr, fiol, klarinett, kontrabas, komposition, ljudlek, piano, saxofon, sång, trombon, trummor, trumpet, tuba och tvärflöjt), dans (show/jazz/street dance, balett och danslek), teater, filmskapande, och musikal. Men nu ska det bli färre kurser.

I studiecirklar i det största av studieförbunden, ABF, deltar årligen hundratals skinnskattebergsbor. Med indragna kommunala bidrag blir det färre.

Det redovisas inte vad för resurspersonal i skolan som ska dras in. Allmänt brukar man med resurspersonal mena elevassistenter, lärarassistenter och fritidshemspersonal. Elevassistenter hjälper elever som behöver stöd för att kunna följa med i undervisningen. Det kan handla om läs- och skrivsvårigheter, koncentrationsproblem, psykosociala svårigheter och olika slags funktionsnedsättningar. Bort med det!

Anpassad grundskola beskrivs på kommunens hemsida som ”en skolform som är anpassad till elever som inte bedöms kunna uppnå grundskolans kunskapskrav […] utbildningen anpassas till varje elevs förutsättningar.” Bort med det!

Det är det här som Barn- och utbildningsutskottet (ordförande Elisabeth Åberg (L)) vill spara på. Skolan befarar risker för undervisningens kvalité och elevers rätt till särskilt stöd. Några indragningar av chefstjänster föreslås inte, vare sig inom kultur och fritid eller inom för- och grundskola.

Varför ska du inte få veta det här?

Ledande politiker menar att du är för dum i huvudet för att förstå dig på budgetfrågor. Det blir bara meningslöst tjafs på sociala medier. Det bästa är att dom själva får fatta alla beslut. Men i själva verket är orsaken till att du ska hållas i ovisshet in i det sista att dom är rädda för dig. Det meningslösa tjafset på sociala medier kan bli ett direkt hot mot deras egna maktpositioner när medborgarna blir arga. Om inte annat är det ju val om två år. Vem röstar då på politiker som skär ner på omsorgen om svaga grupper och meningsfull kultur, inte minst för våra bar och unga? Det är den skräcken som gör att dom vill hålla dig utanför.

 

23 kommentarer:

  1. Kan bara hålla med.

    SvaraRadera
  2. Galet! Nu måste vi organisera oss annars dör kommunen och vi med den😰

    SvaraRadera
  3. Väldigt mycket chefer i kommunledning med allt från 0 anställda att ansvara för och uppåt. Behövs alla dessa chefs positioner med ibland 0 ansvar och orimligt höga löner för krasst strateg eller samordnar uppdrag? Har du ansvar så ska lönen komma med & du ska leverera utifrån uppdraget. Men the skinnsberg Way är att merparten är tillsatt under suspekta former och du levererar inte. Men ja då harmoniserar de ju ypperligt med politiken. Lika barn leka bäst……men ja de finns besparingar som inte drabbar medborgaren men vem i ledande position föreslår dem? Ingen, det drabbar dem själva!

    SvaraRadera
  4. Och dessutom är nästan ingen av dom högre tjänstemännen skinnsbergs bor. Utan dom kostar kommunen en hiskiligen massa pengar i lön men betalar skatt i en annan kommun. Så dom tar men ger inget tillbaka varken vad det gäller skattepengar eller tjänster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tillsättning ska ske på meriter och inte bostadsort så att räkna med att alla tjänster kan tillsättas med lokal förmåga är inte hållbart. Dock så har ju merparten av dessa tillsättningar inte byggts på meriter, lokalbo eller inte.

      Radera
    2. Det låter som att budgetunderskottet erbjuder den perfekta möjligheten för tjänstemän att ta bort de i ledarskap och högt betalda som saknar kompetens och erfarenhet och ompröva om den lediga tjänsten verkligen var nödvändig för kärnverksamheten. I så fall rekrytera och anställa utifrån kompetens. Verkar vara mycket mer meningsfullt än att skära ner tjänster som tjänar lite men ger direkt service till äldre och barn. När protesterar vi utanför kommunhuset och kräver bättre?

      Radera
    3. Problemet är ju att det är i Kommunledningens svällande led som merparten av inkompetensen är fel tillsatt av den fd kc MTM ihop med den likväl inkompetenta personalchefen. Så tanken är god men kan bara ske genom att toppen är kompetent med ryggrad och mod. Så nej vi kan inte hoppas på det.

      Radera
    4. Håller helt med. MTM är den röda tråden bland flera av de mest inkompetenta cheferna. MTM tillsatte/pushade fram huvudparten som jag förstår. En kris är dock en möjlighet. Verksamhetsförändring, underskott, arbetsbrist.....och de är borta.

      Radera
    5. Absolut under förutsättning att den nuvarande kc har kompetens, ryggrad och mod. Arbetat i över 1 år nu och tyvärr så har väl inget skett som visar att han besitter dessa kvaliteter i en högre utsträckning.

      Radera
    6. Ja, jag förstår att det är så många som vi skulle ha det bättre utan fick sin position. Men nu har vi bara SJÄLV att skylla för att vi fortsätter betala för inkompetent ledarskap och misskötsel. Det är vi som saknar modet och är rädda för att säga ifrån och kräva bättre av våra förtroendevalda och administration. Och det är den perfekta miljön som låter någon som EÅ krypa tillbaka och kontrollera och dominera, och TL att posera och se bra ut på bilder men inte visa någon grundläggande förståelse för public service och demokrati, och låter inkompetenta chefer trivas. Och de vet det.

      Radera
    7. Vissa har mod, men det verkar inte räcka för att nå en kritisk tröskel för varaktig, positiv förändring. Vi hade en chans efter maj KF – men den slösades bort.

      Radera
    8. "nuvarande kc har kompetens, ryggrad och mod" han är helt blek och törs inte. Jag fattar inte vem som vaskar fram alla slutliga kandidater, är det HR chefen? Det måste ha funnits någon sökande med lite råg i ryggen och vet vilka värden som är på spel i offentlig sektor.

      Radera
    9. "Och det är den perfekta miljön som låter någon som EÅ krypa tillbaka och kontrollera och dominera" kunde inte sagt det bättre själv. Du satte fingret på problemets kärna. I slutändan på alla händelser som varit katastrofala står EÅ.

      Radera
    10. Problemet är väl att ingen med råg i ryggen orkar arbeta i det fundamentala kaos som råder. Man är inte stark ensam och det är de du är i skinnsberg med råg i ryggen.

      Radera
    11. Offrade mitt jobb och hela karriär när jag både tog fram siffrorna på hur mycket min chef slösat bort, utan ett enda politiskt beslut och genom att jag tog fram förslag och kalkyler på brandstationer runt 1 000 kvadrat. Det hotade vissa som vill ha större och dyrare. Tänker att jag var modig och lojal mot kommunen.
      Men majoriteten av politiker ville hellre ha kvar tjänstemän som struntar i arbetsmiljölagar, kommunens ekonomi och om deras projekt leder till att kärnverksamheten måste skäras ned.

      Om jag hade varit kommunchef skulle jag omedelbart förbjudit alla korridorbeslut, avskedad de inkompetenta och arbetat för att bygga en trygg, kompetent och utvecklande organisation som respekterar både lagar, budget och politiska beslut fattade i laga ordning. Och jag skulle stå upp för de som vågar säga sanningen.

      Om kommunchef visar ryggrad vågar flera följa. Om kommunchef viker ned sig och stoppar huvudet i sanden vågar ingen stå upp mot galenskapen.

      Radera
  5. De flesta cheferna har bra lön och med sociala avgifter blir det runt 1.1 - 1.3 miljoner per övertalig chef. Så 4 st blir runt 4.5 - 5 milj i besparing.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kunde inte hålla med mer. Jag tror att det kan finnas verkliga besparingar....i pengar och en betydande minskning av inkompetenta beslut som saknar sunda resonemang.

      Radera
  6. 13 september 2026 är domedagen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den kommer tidigare, tvångsförvaltning ligger extremt nära, tror inte skinnsberg klarar två årsbokslut till och överlever fram till valet 2026.

      Radera

    2. Från dina läppar till Guds öron ber jag att du har rätt. För de som är utsatta och förtjänar mer (äldre, och andra utsatta) skull och för Skinnsbergs framtids skull....det är verklig framtid...barnen.

      Radera
  7. Finns tyvärr inte tvångsförvaltning av kommun.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan en kommun gå i konkurs?
      Nej, eftersom en kommun har beskattningsrätt kan man i princip aldrig få slut på tillgångar. Om en kommun hamnar i ytterst svår ekonomisk situation kan det bli en fråga för staten när en kommun inte har möjlighet att betala sina åtaganden. Om en kommun skulle behöva be staten om hjälp (det som i folkmun ibland kallas för tvångsförvaltning) så skulle de icke lagstadgade verksamheterna inte få utrymmet för att fortsätta drivas. Då skulle bland annat turistbyrå, arbetsmarknadsinsatser och idrottsanläggningar ej finnas kvar.

      Skinnsberg riskerar att bli affischnamnet för ny lagstiftning kopplat till kommun konkurser.

      Radera
  8. Kommunchef verkar vara otroligt konflikträdd. Hr-chef verkar ha storhetsvansinne och vill styra hela kommunen. Kultur-och fritidschef lämnar detta budgetförslag och åker på semester passande nog, hon får gärna fortsätta sin semester så är kulturen räddad i Skinnskatteberg. Det är ju lätt att slakta en kommun man inte bor i eller har någon koppling till tyvärr.

    SvaraRadera