tisdag 28 maj 2024

Glimtar från Dalaresan


Ulvshytte Bruk


Första stopp på silverbröllopsresan till Dalarna var Ulvshyttan, ungefär halvvägs mellan Smedjebacken och Borlänge. Alldenstund bruket ingår i Säters kommuns "Silverrundan" kunde det inte vara bättre valt. Här blev det lunchpaus bestående av färdiga mackor från ICA i Skinnskatteberg i skuggan av järnbrukets masugn och ruinerna av kolhuset.

Men byns stora och okända attraktion var nog ändå Sveriges största Buddhastaty gjuten i en gyllene kopparlegering i det thailändska buddhistcentret Wat Dalarnavanaram.


Greens Hotell i Tällberg
Jaha, så blev det klang och jubelfest på anrika Greens hotell i Tällberg. En by med 300 invånare och åtta hotell! Först försökte vi dränka oss i poolen, men när det inte lyckades satte vi oss till bords till en trerätters meny. Först Crème Ninon med forellrom, vilket var en mycket lyckad start. Ärtsoppan följdes sen av ankbröst, som var mer ordinärt, men gott och vällagat. Ja, så avslutades det hela med Crème Brûlée. Till detta serverades bier och Aalborg Taffel (inte den vanliga Jubileums utan den äkta Aalborg Rød, som man aldrig annars får i Sverige). Ett klart plus. Fyra grisar blir det.


Tidigare matrecensioner

Fem grisar MatkonsulatetWanås Restaurang och KonstHallmans matbar

Fyra grisar Högsjö wärdshusNya serveringen, ÄngelsbergKlostergatans vin och delikatess, Lund, KungsörstorpKohlswa herrgårdDjäknebergets restaurangGrythyttans gästgivargårdWärdshuset Gaggeska gården,  Bryggans Bar och CaféVästeråsPressklubbenGripsholms VärdshusUlvsby herrgård, Sunne, Konserthusterrassen, VästeråsLa Cantina, Södertälje, Zorbas taverna, Kolsva, Söders HjärtaLake Lodge, Karlskoga, Nya HattfabrikenFärna herrgårdTolvsbo bergsmansgårdVatten, Skärhamn, Kajplats 9, Västerås, Gyllene Uttern, Gambrinus Grand Hotel Lund

Tre grisar Vinöns wärdshusWärdshuset EngelbrektKolbäcks GästgivargårdBjerreds Saltsjöbads kallbadhusBlå Kök och BarKarlstad, Pinchos, GöteborgBrasserie ElverketHjälmaren, Årsta, Agrill, Västerås, Laxmi, Västerås, Värdshuset Stopet, Grängesberg

Två grisar Wanbo herrgårdBrasseri Stadsparken, Västerås, Hotell Scheele, KöpingHyttans caféSäfsen, Bierkeller, Västerås


Efter detta var det bara att avnjuta solnedgången över Siljan.


Dalahästar och idyllmålare Larsson

På hemväg passade vi på att riva av två attraktioner till: Den märkliga dalahästfabriken i Nusnäs och Carl Larssons Sundborn. Efter dessa upplevelser stapplade vi så småningom in i hemmet. Puh!

1 kommentar: