tisdag 17 oktober 2023

Kan det bli hemligare? Icke existerande handlingar hemligstämplades”

Kommunens VA-och fastighetschef fick i våras sparken. Hon fick avsked på grått papper efter att ha blivit beskylld för att vara en säkerhetsrisk. På vilket sätt hon var en säkerhetsrisk fick hon aldrig veta. I en interpellation till kommunalrådet Ewa Olsson Bergstedt (SD) tog vid kommunfullmäktige i måndags frågan om kommunens säkerhetsskyddsarbete upp av Arne Hjorth (S).

Säkerhetsskyddsarbetet regleras noga i en särskild lag och preciseras ytterligare i en förordning. Där får man bland annat veta att kommunen är skyldig att ta fram en säkerhetsskyddsanalys. I en sådan analys ska det bestämmas vilka säkerhetsskyddsklassade uppgifter som finns, vilka hot och sårbarheter som finns och en bedömning av vilka åtgärder som är nödvändiga. Analysen ska dokumenteras. Det finns också detaljerade regler om hur säkerhetsprövningen av anställda ska göras.

Arne Hjorth ville nu se vilka beslut som fattats i fallet med VA-chefen, och med anledning av att det hade hänvisats till policydokument om säkerhetsskyddsarbetet. Han fick då besked att handlingarna inte kunde lämnas ut eftersom dom var hemliga. Så småningom visade det sig att dom handlingar han velat ha utlämnade över huvud taget inte existerade. Det får man säga är höjden av hemlighetsmakeri. Att hemligstämpla något som inte finns. Det är svårt att undgå att det är något annat än säkerhetsskyddet man vill dölja.

Vad kan tekniska chefen ha att tjäna på en dyrbar brandstation?

Vad är då det? Ja, det visar sig att någon hotat med, och faktiskt genomfört, att ta bort säkerhetsklassningen av VA-chefen. Samma sak hade faktiskt hänt med en tidigare VA-chef. I det aktuella fallet handlade det om att VA-chefen inte drog jämnt med sin chef, kommunens tekniska chef. Och vad var kärnan i den konflikten. Jo, den nu sparkade VA-chefen hade genomfört en utredning om alternativ till den föreslagna nybyggnaden av brandstation. Efter ett folkinitiativ som undertecknats av omkring en femtedel av väljarna hade fullmäktige stoppat dom dyra planerna och beslutat om en ny utredning som också tog upp alternativ.

Den tekniska chefen hade inte själv lyft ett finger, utan fortsatte att driva det dyraste alternativet. Detta trots fullmäktiges beslut. Nu var den tekniska chefen och VA-chefen riktigt osams och med hjälp av kommunens säkerhetsskyddschef togs VA-chefens säkerhetsklassning bort. Att vara osams med sin chef var alltså en säkerhetsrisk. Slutresultatet blev alltså att VA-chefen avskedades.

”Säkerhetsklassning används för att trakassera personal”

I interpellationsdebatten sa Arne Hjorth ”säkerhetsklassning används för att trakassera anställda och göra det omöjligt för dom att sköta sitt arbete. Det är obegripligt att detta har kunnat fortgå.” Han la sen till att ansvaret för alla beslut i kommunen är alltid politiskt.

Fredrik Skog (V) tog upp den tråden. ”Det här är en rejäl dikeskörning av kommunen. Det finns inte ett enda beslut om lagen, ändå hänvisar man till den. Den som är politiskt ansvarig vill inte lyfta på locket.” När det gäller metoderna är dom hemsnickrade: ”Man har liksom skapat ett Stasi-rum i källaren på vårdhemmet, där man med olika förhörsmetoder skulle säkerhetspröva personer.” Om det politiska ansvaret fortsatte han: ”Det finns högt uppsatta politiker som känner till det här, och genom att inte agera försöker att undgå sitt politiska ansvar. Ansvar kommer att utkrävas. Och ni vet ju, ni som sitter här vilka som sitter löst. Det är bara att packa och gå hem när man pysslar med sånt här.”

Avskedandet av VA-chefen skedde efter årsskiftet när SD hade tagit över styret i kommunen. SD:s kommunalråd hade i sitt interpellationssvar sagt att hon inte kände till något fall där någon trakasserats på det här sättet. På så sätt försökte hon att undgå att ta sitt ansvar. Men det var en lång process som ledde fram till det slutliga beslutet, och den pågick, bland annat med borttagandet av säkerhetsklassningen, medan Lena Lovén Rolén (S) var kommunalråd. Åtminstone dom här båda politikerna är dom som måste bära ansvaret för kraschlandningen. Lena Lovén Rolén var passande nog inte på plats vid fullmäktigemötet. Men det är åtminstone dom båda som ”bara har att packa och gå hem.”

Ledande politiker i S och SD måste ”bara packa och gå hem.”

Den vanliga proceduren för att utkräva politiskt ansvar är genom revisionen. Fredrik Skog sa i sitt inlägg att han ”utgick från att revisionen har frågan på sitt bord, och att det är en omfattande process.” Jag tror att det fanns en gnutta av ironi i denna Skogs förmodan. I en tidigare diskussion om en motion från Vänstern om att tillsätta en ”haverikommission” för att bland annat se på frågan om hur säkerhetsarbetet nyttjats i andra syften, men även för att undersöka hur kommunen nu kunnat hamna i en absurt dålig ekonomisk situation hade han uttryckt en viss skepsis om revisionens förmåga. Utvecklingen av ekonomin medför att man nu måste göra neddragningar på flera tiotals miljoner kronor. Detta och dom förslag som kommer fram åläggs partierna att mörka för allmänheten, som annars ”oroas”. Vänsterns förslag stöddes också av Moderaterna, medan övriga partier, alltså SD+L+C-styret och deras stödparti S var emot. Att förlita sig på revisionen var som ”bonden som slog sin åker med nagelsax”. Och jag vet av egen erfarenhet att det inte har varit något riktigt bett i kommunrevisionen dom senaste fem åren.

Att SD skulle utkräva ansvar av Ewa Olsson Bergstedt är nog utsiktslöst. Men Socialdemokraterna som är ett demokratiskt parti borde rensa upp. Det är uppenbart att förra kommunalrådet Lena Lovén Rolén har ett politiskt ansvar. Det gäller också hennes vapendragare Per-Olof Östlund som vid ett avgörande beslut i kommunstyrelsen röstade med SD-styret om att inget göra i frågan om hur det gått till när VA-chefen sparkades. Östlunds röst var det som avgjorde utfallet. ”Det är bara att packa och gå hem.”

 

 

25 kommentarer:

  1. Helt rätt! Och när de går hem, be dem ta med sig teknikchef Olle Karlsson och personalchef Anna Charlier. Gärna Elisabeth Åberg och Bosse Öberg också.

    SvaraRadera
  2. "Vad kan tekniska chefen ha att tjäna på en dyrbar brandstation?"
    Det är vi flera som undrar.
    Brandmännen hade haft större nytta av en lagom brandstation om han sett till att bygga den som rymdes inom budget.

    SvaraRadera
  3. Riktigt bra sammanfattning, men Fredrik har nog fel de behöver nog inte packa sin väska. De kan lugnt fortsätta packa upp de håller ju varandra bakom ryggen.
    Revisionen tycks sakna sin funktion i denna pakt.

    Avslutar med en dikt 😢

    Politiker på byn
    Sig själv höjer till skyn

    När revision dem klandra
    De skyller på andra

    Så vi kan spotta och fräsa
    Om brotten i tidningen lösa

    Men alla bevis är klena
    Tycker en viss ••••i

    SvaraRadera
  4. Sjukt att Ewa B. blev lurad av Lena Loven, för Lena Loven gjorde samma sak med Thomas 2 år sedan och för att skydda sig själv och Olle (TC) och Anna(PC) utsatte hon Titti för samma sak NU. Lena vill kunna hävda som vanligt; så gör vi i Skinnsberg!
    FYYYYY aldrig med S!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ewa stödjer detta, läs protokoll från personalutskottet. fråga Lena varför hon inte vill ha Skog i personalutskottet. Fråga Åberg hur hennes son fick Tittis jobb.
      Aldrig mer Skinnskatteberg

      Radera
  5. Angående Brandstation, fråga Sheila på Station, hon kämpade mot orätt, startade Folkinitiativet! Lena Rolen mörkade protokoll! Folkinitiativet kämpade för rättvisan, En Brandstation efter bevhov. Olle slösade 6 miljoner på konsulter. Läs tidningar och lyssna på Radio, läs tidningar.

    SvaraRadera
  6. Olle byggde om sitt kontor för 200.000 av våra pengar! Flyttade till Asbebo, fråga Marie, förra KC, utan tillåtelse. Hur kan man han en chef som saknar utbildning, kompetens erfarenhet?!

    SvaraRadera
  7. Personalen flyr från Tekniska, hemskt. Kan det beror på chefen, rädslan, folk är livrädda.
    HR politiken gör inget

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jorå, HR och politiken hjälper till att straffa och skrämma.

      Radera
  8. Bra sätt att isolera sin personal och skära av dem från kontakt med kollegor. Precis som i vilken osund relation som helst. Och under isoleringen normaliseras det sjuka vartefter. Först när man lämnat och ser tillbaka förstår man hur påverkade alla varit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att flytta ut från kommunhuset alltså.

      Radera
  9. Även tjänstemännen bör väl ta sitt ansvar. Om säkerhetschef fattar ondskefulla beslut för att hjälpa Olle Karlsson att göra sig av med folk, då har väl också han..ett ansvar? Klart att huvuden måste ryka på tjänstemän. Och på de politiker som låter tjänstemännen göra så och till och med försvarar eller hänvisar till grejer som inte finns.

    SvaraRadera
  10. Fråga nån av dem som blev kallade säkerhetsrisk medan de var sjukskrivna. Och fråga Olle Karlsson, David L eller Anna HR om hur det skulle bli bättre säkerhet eller hur de skulle må bättre av att bli helt blockad från sitt jobb konto och emajl.

    SvaraRadera
  11. Det är fullständigt självklart att säkerhetsskyddschefen har begått grova tjänstefel och borde fockas på studs. Men som vanligt i den här kommunen, om man slickar uppåt och vet sin plats så klarar man sig.

    SvaraRadera
  12. Varför ska säkerhetschef få göra en analys om sitt eget jobb?
    Tror ni han kommer fram till att det räcker med sekretessavtal eller kommer fram till att hans tjänst ska finnas? Eftersom hans tjänst inte finns på riktigt och han är starkt jävig borde väl nån oberoende göra analysen med kommunens bästa i åtanke.

    Det är samma sak som att låta brandchefen bestämma om han ska få ha en egen räddningstjänst eller gå med i Södra Dalarnas.
    Det vet alla vad brandchefen valt. Han har låtit arbetsmiljön gå i botten, utsätter slla för ojäls och klagar som att det var nån annans ansvar. Tjänstemannastyre, inte politiskt styre. I de andra kommunerna har politikerna bestämt och tjänstemännen förstått att de ska gå ihop så att utrustning, kontor och personal används effektivare och bättre. De har både deltidare och heltidare som kan bo var de vill. Men inte lilla Skinnsberg. Här råder successionsordning på tjänsten. Brandchefen bestämmer själv att han ssa ha sin egen deltidskår. Vi brandmän måste bo i byn och jobba på annat jobb i byn. Brandchefen bestämmer hur stor brandstation han ska få. Politikerna ifrågasätter inte hans jävighet eller ljug.

    Tänk om rektorerna eller lärarna ärvt sina tjänster och fått bestämma om de ska behålla sina skolor i Färna, Nyhammar och Riddarhyttan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan omöjligt vara anställd hos Räddningstjänsten Skinnskatteberg

      Radera
    2. Varför kan han inte? Nu eller tidigare.

      Radera
    3. För att så där skriver man inte om man vet hur heltid och deltid fungerar i räddningstjänst även om man är eller har varit anställd

      Radera
    4. Skulle kanske stå våra och inte vi.

      Radera
  13. Det verkar vara många som sitter med Svarte Petter....

    SvaraRadera
  14. Vad gör revisionen och invånarna? Detta verkar helt galet

    SvaraRadera
    Svar
    1. De röstar fram maktgalna lallade idioter.
      Revisionen lallar med. Med två underlag som ingen lyssnade på.

      Radera
  15. Södra Dalarnas har olika fordon och personal både heltid, deltid och dagtid på sina stationer. Här är det utsatt vad som finns.
    https://sdrf.nu/vara-stationer/

    SvaraRadera
  16. Dala mitt har också, Mälardalen också, Nerike också osv osv osv... Men ändå så kommer mindre orter fortfarande ha deltid för att det inte är hållbart att ha heltid för ca 2 larm i veckan

    SvaraRadera