tisdag 17 oktober 2023

Kan det bli hemligare? Icke existerande handlingar hemligstämplades”

Kommunens VA-och fastighetschef fick i våras sparken. Hon fick avsked på grått papper efter att ha blivit beskylld för att vara en säkerhetsrisk. På vilket sätt hon var en säkerhetsrisk fick hon aldrig veta. I en interpellation till kommunalrådet Ewa Olsson Bergstedt (SD) tog vid kommunfullmäktige i måndags frågan om kommunens säkerhetsskyddsarbete upp av Arne Hjorth (S).

Säkerhetsskyddsarbetet regleras noga i en särskild lag och preciseras ytterligare i en förordning. Där får man bland annat veta att kommunen är skyldig att ta fram en säkerhetsskyddsanalys. I en sådan analys ska det bestämmas vilka säkerhetsskyddsklassade uppgifter som finns, vilka hot och sårbarheter som finns och en bedömning av vilka åtgärder som är nödvändiga. Analysen ska dokumenteras. Det finns också detaljerade regler om hur säkerhetsprövningen av anställda ska göras.

Arne Hjorth ville nu se vilka beslut som fattats i fallet med VA-chefen, och med anledning av att det hade hänvisats till policydokument om säkerhetsskyddsarbetet. Han fick då besked att handlingarna inte kunde lämnas ut eftersom dom var hemliga. Så småningom visade det sig att dom handlingar han velat ha utlämnade över huvud taget inte existerade. Det får man säga är höjden av hemlighetsmakeri. Att hemligstämpla något som inte finns. Det är svårt att undgå att det är något annat än säkerhetsskyddet man vill dölja.

Vad kan tekniska chefen ha att tjäna på en dyrbar brandstation?

Vad är då det? Ja, det visar sig att någon hotat med, och faktiskt genomfört, att ta bort säkerhetsklassningen av VA-chefen. Samma sak hade faktiskt hänt med en tidigare VA-chef. I det aktuella fallet handlade det om att VA-chefen inte drog jämnt med sin chef, kommunens tekniska chef. Och vad var kärnan i den konflikten. Jo, den nu sparkade VA-chefen hade genomfört en utredning om alternativ till den föreslagna nybyggnaden av brandstation. Efter ett folkinitiativ som undertecknats av omkring en femtedel av väljarna hade fullmäktige stoppat dom dyra planerna och beslutat om en ny utredning som också tog upp alternativ.

Den tekniska chefen hade inte själv lyft ett finger, utan fortsatte att driva det dyraste alternativet. Detta trots fullmäktiges beslut. Nu var den tekniska chefen och VA-chefen riktigt osams och med hjälp av kommunens säkerhetsskyddschef togs VA-chefens säkerhetsklassning bort. Att vara osams med sin chef var alltså en säkerhetsrisk. Slutresultatet blev alltså att VA-chefen avskedades.

”Säkerhetsklassning används för att trakassera personal”

I interpellationsdebatten sa Arne Hjorth ”säkerhetsklassning används för att trakassera anställda och göra det omöjligt för dom att sköta sitt arbete. Det är obegripligt att detta har kunnat fortgå.” Han la sen till att ansvaret för alla beslut i kommunen är alltid politiskt.

Fredrik Skog (V) tog upp den tråden. ”Det här är en rejäl dikeskörning av kommunen. Det finns inte ett enda beslut om lagen, ändå hänvisar man till den. Den som är politiskt ansvarig vill inte lyfta på locket.” När det gäller metoderna är dom hemsnickrade: ”Man har liksom skapat ett Stasi-rum i källaren på vårdhemmet, där man med olika förhörsmetoder skulle säkerhetspröva personer.” Om det politiska ansvaret fortsatte han: ”Det finns högt uppsatta politiker som känner till det här, och genom att inte agera försöker att undgå sitt politiska ansvar. Ansvar kommer att utkrävas. Och ni vet ju, ni som sitter här vilka som sitter löst. Det är bara att packa och gå hem när man pysslar med sånt här.”

Avskedandet av VA-chefen skedde efter årsskiftet när SD hade tagit över styret i kommunen. SD:s kommunalråd hade i sitt interpellationssvar sagt att hon inte kände till något fall där någon trakasserats på det här sättet. På så sätt försökte hon att undgå att ta sitt ansvar. Men det var en lång process som ledde fram till det slutliga beslutet, och den pågick, bland annat med borttagandet av säkerhetsklassningen, medan Lena Lovén Rolén (S) var kommunalråd. Åtminstone dom här båda politikerna är dom som måste bära ansvaret för kraschlandningen. Lena Lovén Rolén var passande nog inte på plats vid fullmäktigemötet. Men det är åtminstone dom båda som ”bara har att packa och gå hem.”

Ledande politiker i S och SD måste ”bara packa och gå hem.”

Den vanliga proceduren för att utkräva politiskt ansvar är genom revisionen. Fredrik Skog sa i sitt inlägg att han ”utgick från att revisionen har frågan på sitt bord, och att det är en omfattande process.” Jag tror att det fanns en gnutta av ironi i denna Skogs förmodan. I en tidigare diskussion om en motion från Vänstern om att tillsätta en ”haverikommission” för att bland annat se på frågan om hur säkerhetsarbetet nyttjats i andra syften, men även för att undersöka hur kommunen nu kunnat hamna i en absurt dålig ekonomisk situation hade han uttryckt en viss skepsis om revisionens förmåga. Utvecklingen av ekonomin medför att man nu måste göra neddragningar på flera tiotals miljoner kronor. Detta och dom förslag som kommer fram åläggs partierna att mörka för allmänheten, som annars ”oroas”. Vänsterns förslag stöddes också av Moderaterna, medan övriga partier, alltså SD+L+C-styret och deras stödparti S var emot. Att förlita sig på revisionen var som ”bonden som slog sin åker med nagelsax”. Och jag vet av egen erfarenhet att det inte har varit något riktigt bett i kommunrevisionen dom senaste fem åren.

Att SD skulle utkräva ansvar av Ewa Olsson Bergstedt är nog utsiktslöst. Men Socialdemokraterna som är ett demokratiskt parti borde rensa upp. Det är uppenbart att förra kommunalrådet Lena Lovén Rolén har ett politiskt ansvar. Det gäller också hennes vapendragare Per-Olof Östlund som vid ett avgörande beslut i kommunstyrelsen röstade med SD-styret om att inget göra i frågan om hur det gått till när VA-chefen sparkades. Östlunds röst var det som avgjorde utfallet. ”Det är bara att packa och gå hem.”

 

 

19 kommentarer:

 1. "Vad kan tekniska chefen ha att tjäna på en dyrbar brandstation?"
  Det är vi flera som undrar.
  Brandmännen hade haft större nytta av en lagom brandstation om han sett till att bygga den som rymdes inom budget.

  SvaraRadera
 2. Riktigt bra sammanfattning, men Fredrik har nog fel de behöver nog inte packa sin väska. De kan lugnt fortsätta packa upp de håller ju varandra bakom ryggen.
  Revisionen tycks sakna sin funktion i denna pakt.

  Avslutar med en dikt 😢

  Politiker på byn
  Sig själv höjer till skyn

  När revision dem klandra
  De skyller på andra

  Så vi kan spotta och fräsa
  Om brotten i tidningen lösa

  Men alla bevis är klena
  Tycker en viss ••••i

  SvaraRadera
 3. Sjukt att Ewa B. blev lurad av Lena Loven, för Lena Loven gjorde samma sak med Thomas 2 år sedan och för att skydda sig själv och Olle (TC) och Anna(PC) utsatte hon Titti för samma sak NU. Lena vill kunna hävda som vanligt; så gör vi i Skinnsberg!
  FYYYYY aldrig med S!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ewa stödjer detta, läs protokoll från personalutskottet. fråga Lena varför hon inte vill ha Skog i personalutskottet. Fråga Åberg hur hennes son fick Tittis jobb.
   Aldrig mer Skinnskatteberg

   Radera
 4. Angående Brandstation, fråga Sheila på Station, hon kämpade mot orätt, startade Folkinitiativet! Lena Rolen mörkade protokoll! Folkinitiativet kämpade för rättvisan, En Brandstation efter bevhov. Olle slösade 6 miljoner på konsulter. Läs tidningar och lyssna på Radio, läs tidningar.

  SvaraRadera
 5. Olle byggde om sitt kontor för 200.000 av våra pengar! Flyttade till Asbebo, fråga Marie, förra KC, utan tillåtelse. Hur kan man han en chef som saknar utbildning, kompetens erfarenhet?!

  SvaraRadera
 6. Personalen flyr från Tekniska, hemskt. Kan det beror på chefen, rädslan, folk är livrädda.
  HR politiken gör inget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jorå, HR och politiken hjälper till att straffa och skrämma.

   Radera
 7. Fråga nån av dem som blev kallade säkerhetsrisk medan de var sjukskrivna. Och fråga Olle Karlsson, David L eller Anna HR om hur det skulle bli bättre säkerhet eller hur de skulle må bättre av att bli helt blockad från sitt jobb konto och emajl.

  SvaraRadera
 8. Det är fullständigt självklart att säkerhetsskyddschefen har begått grova tjänstefel och borde fockas på studs. Men som vanligt i den här kommunen, om man slickar uppåt och vet sin plats så klarar man sig.

  SvaraRadera
 9. Det verkar vara många som sitter med Svarte Petter....

  SvaraRadera
 10. Vad gör revisionen och invånarna? Detta verkar helt galet

  SvaraRadera
 11. Du kan omöjligt vara anställd hos Räddningstjänsten Skinnskatteberg

  SvaraRadera
 12. Varför kan han inte? Nu eller tidigare.

  SvaraRadera
 13. För att så där skriver man inte om man vet hur heltid och deltid fungerar i räddningstjänst även om man är eller har varit anställd

  SvaraRadera
 14. Skulle kanske stå våra och inte vi.

  SvaraRadera
 15. Södra Dalarnas har olika fordon och personal både heltid, deltid och dagtid på sina stationer. Här är det utsatt vad som finns.
  https://sdrf.nu/vara-stationer/

  SvaraRadera
 16. Dala mitt har också, Mälardalen också, Nerike också osv osv osv... Men ändå så kommer mindre orter fortfarande ha deltid för att det inte är hållbart att ha heltid för ca 2 larm i veckan

  SvaraRadera