torsdag 29 september 2022

Ny styrande koalition klar i Västerås idag

Nu börjar det så smått att klarna vem som ska styra i de västmanländska kommunerna efter valet. Sedan tidigare står det klart att Socialdemokraterna i Norberg fortsätter att styra, men i minoritet, efter att före valet ha styrt i en majoritetskoalition tillsammans med Vänsterpartiet. Dagens nyhet är att en ny blocköverskridande majoritetskoalition bildats i Västerås av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centern och Kristdemokraterna. Den tidigare koalitionen med Socialdemokraterna, Liberalerna, Centern och Miljöpartiet förlorade sin majoritet i valet.

Övriga åtta kommuner har ännu inget klart. I Arboga, Fagersta, Hallstahammar har tidigare majoritetskoalition förlorat sin majoritet i fullmäktige. I dessa kommuner måste det bli någon nykonstruerad konstellation. I Kungsör har det tidigare blocköverskridande styret blivit svagare, likaså det socialdemokratiska minoritetsstyret i Skinnskatteberg. Eftersom alla inblandade är överens om att minoritetsstyret i Skinnskatteberg har fungerat dåligt är det mycket sannolikt att det måste bli någon annan styresform efter årets val.

I Köping har koalitionen mellan Socialdemokraterna, Vänstern, Moderaterna och Liberalerna tappat mark, men behåller sin majoritet. Den borgerligt-sverigedemokratiska majoritetskoalitionen i Surahammar har till och med stärkt sin ställning. Den borgerliga minoritetskoalitionen i Sala har blivit försvagad mandatmässigt, men kan kanske styra vidare med stöd av SD.

Så här är läget i de tio västmanländska kommunerna just nu:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar