lördag 22 februari 2020

Tysta Mari och Sancho Panza


Under den förra mandatperioden var en av de större händelserna i Skinnskattebergs kommun hur dåvarande populistiska folkpartistiska kommunalrådet Carina Sándor (L) under ett helt år lyfte 100 procent lön, trots att Förvaltningsrätten hade upphävt det fullmäktigebeslut där lönen höjdes från 75 procent.

Saken avslöjades av kommunrevisionen, som så småningom lyckades få kommunen att kräva tillbaka det som betalats ut för mycket. Kommunledningen gjorde stora ansträngningar för att mörka hela historien, Till varje pris skulle publiceringen av revisionens rapport förhindras. Den som vill läsa rapporten kan göra det här
.

Visa av skadan skrev revisionen till Kommunstyrelsen och föreslog att i framtiden skulle revisionen få publicera dokument som den ansvariga utgivaren inte behövde ta ansvar för. Den nytillträdda kommunchefen Marie Tollefsen Markström gjorde motstånd: ”man måste kunna stoppa publicering på hemsidan av sånt som kan skada kommunens varumärke.” Också sådant som kommunchefen ansåg att det skulle hållas hemligt skulle stoppas. Några möjligheter att pröva hennes beslut skulle inte finnas.

Hon fick omedelbart stöd av rasistpartiet Sverigedemokraterna. I Kommunstyrelsens protokoll från den 14 maj 2019 kan man läsa att ”Ewa Olsson Bergstedt (SD) yrkar bifall till ledningsutskottets förslag att avslå den avgående kommunrevisionens begäran, med motiveringen att kommunen har en ansvarig utgivare med utgivningsbevis och om kommunrevisionen önskar publicera handlingar ska ansvarig utgivare (kommunchefen MTM/min anmärkning) kontaktas, enligt nuvarande rutin.”

Kanske inte särskilt förvånande att SD tycker att en företrädare för dem som granskas av ett kontrollorgan ska få censurera kontrollorganets information till medborgarna. Vi vet ju hur SD:s meningsfränder i Östeuropa förhåller sig till demokratins och rättsstatens principer.

Nu var det ju en halvsanning att det fanns en ansvarig utgivare. Det var först sedan revisionen avslöjat att det saknades utgivare för kommunens websida och att det i direkt strid med grundlagen saknades ansvarig utgivare för informationsbladet ”0222:an” som allt detta rättades till.

Bland annat på grund av olagligheterna med utgivningsbevis, men också ett antal andra brister riktade fullmäktige i juni 2019 kritik mot kommunstyrelsen, som fick en anmärkning av fullmäktige. När jag som ordförande i revisionen föredrog ärendet i fullmäktige, tröstade jag den nytillträdda kommunstyrelsen med att de väl i sin tur fick utkräva ansvar av förvaltningen, företrädd av dess chef (den ovan omtalade MTM).

Prompt ryckte Sverigedemokraternas gruppledare Ewa Olsson Bergstedt ut igen till MTM:s försvar. Så här skrev Ewa Olsson Bergstedt i en insändare i Fagersta-Posten: ”Vi tycker att hon är en mycket driftig, kompetent och bra kommunchef, vi är väldigt glada för att hon valde att flytta till Skinnskatteberg.”

Vidare tyckte Ewa O B att revisionens ordförande inte skulle få yttra sådant i fullmäktige. Det var opassande tyckte hon. Försöken att tysta kommunrevisorerna fortsatte.

Anmärkning
Tysta Maris kafé öppnades av Maria Christina Lindström vid Tegelbacken i Stockholm 1834. Smeknamnet ”Tysta Mari” kom sig av det diskreta sätt hon skötte kaféer. Tysta Maris kafé vid Tegelbacken stängdes 1954.

Sancho Panza var en fattig småbonde. Med löften om att få en egen ö att regera över övertalades han att bli Don Quijotes vapendragare under dennes vandrande ridderskap och kampen mot väderkvarnar. Det baskiska namnet Sancho har i Kastilien en karaktär av bondaktighet eller tölpighet. Panza betyder mage eller buk. Sancho Panza skulle alltså kunna översättas som ”tölpen med magen.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar