fredag 15 mars 2019

(Some) politicians are crooks


En klassisk fråga i undersökningar av medborgarnas förtroende för politiker är att de svarande ombeds ta ställning till påståendet ”all politicians are crooks” (alla politiker är skurkar). Det är förstås inte bra om medborgarnas förtroende för kommunalpolitikerna är lågt och sjunkande. Det blir ett hot mot den lokala demokratin och i förlängningen ett hot mot hela demokratin. Förstås är inte alla politiker skurkar. Men frågan är om det inte finns en och annan i alla fall.

I den lilla kommunen Strömfors hade makten innehavts av en koalition av borgerliga partier med stöd av det högerextrema partiet Sveriges Väl (SV). Den ledande politikern, kommunalrådet Christina Gabor, tillhörde Framgångspartiet (FrP). Hon hade gjort sig känd som väljarmagnet. I riksdagsvalet brukade (FrP) få högst sisådär fem procent medan det i kommunalvalet samlade över 30 procent av väljarna. Kommunalvalet i Strömfors blev en katastrof för det sittande styret.

Arbetsklöshetskö
Efter en tid av förhandlingar mellan partierna kristalliserades det ut en ny styrande koalition ledd av Arbetarpartiet (AP) med Bonde- och företagarpartiet (BFP) och de Vänsterradikala (VR) som partners. Senare visade det sig att det inte blev riktigt på det sättet, men det är en annan historia. Men innan man kom så långt hade Arbetarpartiet också överlagt med Framgångspartiet.

Vid sammanträffandet mellan Arbetarpartiet och Framgångspartiet la det senare partiet (FrP) ett förhandlingsbud. Framstegspartisterna var beredda att lägga ned sina röster i omröstningen om vem som skulle bli kommunalråd. Rent praktiskt skulle det gå till så att Framgångspartiet inte skulle nominera någon egen kandidat. AP:s kandidat Karin Rosén skulle då kunna räkna med att bli vald utan omröstning i kommunfullmäktige. Villkoret för ett sådant passivt stöd var att det avgående kommunalrådet Gabor skulle få en tjänst som oppositionsråd i kommunen med en månadslön på sisådär 40 000 kronor.

Efter olika turer blev det nu inte så, och Gabor fick som alla andra arbetslösa anmäla sig på arbetsförmedlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar