onsdag 31 januari 2018

Fel, fel, fel Carina. Invandrare är visst välkomna att rösta

0222:an är en informationstidning som delas ut till alla hushåll i Skinnskatteberg. I varje nummer finns ett bidrag av kommunalrådet - ett tag till den populistiska folkpartisten Carina Sándor. Under rubriken "Kommunalrådet har ordet" skriver hon om ditten och datten, sällan om politik. I det nummer vi fick i lådan idag närmade hon sig försiktigt politiken. Förstås blev det fel.

Det handlar om valet. Så här skriver Carina: "Vilka kan då sitta i de styrande församlingarna? ... För att bli invald måste du vara 18 år och svensk medborgare. Likaså för att få rösta."

I de kommunala valen, d v s valen till kommun- och landstingsfullmäktige har också utländska medborgare rösträtt. Medborgare i EU-länder, Norge och Island som är folkbokförda i kommunen får rösta och kan också bli valda. De som kommer från andra länder får rösta och kan bli valda när de har varit folkbokförda i Sverige i tre år. Det här visste inte Carina.

I Skinnskattebergs kommun var vid förra valet 212 utländska medborgare röstberättigade. Det motsvarar ungefär sex procent av alla med rösträtt i kommunen. Man får väl hoppas att de i valet i höst lägger sina röster på partier som vet att de finns.


Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar