söndag 20 december 2015

Fyra grisar till Kungsörstorps julbord

Sommartida utsikt från Kungsörstorp
En gång var jag på möte med en forskargrupp på Voksenåsen.  Här är det så fin utsikt, sa mina norska vänner. I princip, tillade de. I två dagar satt vi och tittade ut på dimman. Det är lite samma sak med ett julbordspaket på Kungsörstorp. En fantastisk utsikt över Mälaren. I princip. Men utanför fönstren kolsvart. Även om man gjort allt för att illuminera. Varje träd var inlindat i ljuskedjor. Blixtar föll från himlen. Eldslågor projicerades på husväggarna. Här måste det ha gått åt miltals med sladd.

Men nu till saken: julbordet. Det var ett av de bättre julborden vi ätit. Urvalet av inlagda sillar var imponerande. Möjligen var fiskarna lite al dente. De smalt så att säga inte som skit i munnen. Men smarriga inläggningar. Ingrid berömde särskilt en pernod-inläggning. Lax och strömming fanns också i stort urval. Gott och med bra struktur. Bland det rikhaltiga kallskurna utmärkte sig särskilt en frostad biff, hemlagad kalvsylta och en hemlagad leverpastej som faktiskt smakade lever. Ingrid delade också ut stort beröm till svampomeletten och Jansson. Själv sätter jag ett pluspoäng för förekomsten av dopp-i-grytan. Det var väl inte så att doppen på något sätt utmärkte sig, men jag anser att ett julbord inte är komplett utan dopp. Blotta förekomsten ger därför poäng.

Desserter, kaffe och avec serverades i en särskilt dessertbarack i sluttningen ned mot sjön. Utbudet av sötsaker var rikligt. Lokalen påminde om en korsning mellan Grimstagården och en Ålandsfärja. Innemiljön förgylldes av en gigantisk videoinstallation av en vedbrasa.

Nu till det svåra: Grissammanvägningen. Vi hade långa diskussioner om det skulle bli fyra eller fem grisar. Absolut ett av de bästa julbord vi grisat i oss. Stort utbud, gott, vällagat. Här har vi att göra med en kökschef som kan laga mat. Men, och det är här det blir komplicerat: Om man utan att känna till att det var ett julbord, och utan att känna till reglerna för ett julbord och dess sammansättning kom in på en krog och fick in detta; skulle man då säga att det var fem grisar, d v s världsklass. Nej, förmodligen inte. Med de restriktioner som julbordet sätter är det nog inte möjligt att få fem grisar.

En utomordentligt knepig historia. Funnes det en särskilt julbordsklass att tävla i, vore det en tveklös femma, men nu får man nog nöja sig med en fyra. Men det är bra det.

Vintertida utsikt

Goda utsikter

Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar