tisdag 27 maj 2014

Gubbiga bussar i Linköping

Buss på! Tjejer!
Vid vår påskresa till Skåne blev vi mellan två tåg sittande en timme i järnvägsparken i Linköping. Vi hade då god tid att studera de stadsbussar som i strid ström for mot centralstationen. Det visade sig att Linköpings bussar, liksom kollektivtrafikfordon på många håll, har namn. Se, där passerade nu framför våra ögon Bernhard, Einar, Hugo, Johnny, Martin, Otto, Ture och allt vad de hette. Men faktiskt inte en enda kvinna. Vi blev lite upprörda å Linköpings kvinnors vägnar. Var det bara Bernhard, Otto och Ture som hade haft betydelse i staden och inte en kvinna. Och vad hade Linköpings feminister för sig? Eller har de försökt men tvingats ge upp inför den kompakta gubbmuren?

Strax innan vi skulle stiga på tåget söderut förbättrades emellertid kvinnorepresentationen något. Se där kom sångerskan Louise von Hoffsten, skådespelerskan Marie Göranzon, den medeltida drottning Ulfhild, som var gift med inte mindre än tre kungar (efter varandra) och några tjejer till. Men inte kunde de mäta sig med den väldiga gubbdominansen med sådana storheter som repslagaren Adolf Fredrik Wahlbeck, Josef Jonsson som uppfann en kapsyl, kungafotografen Einar Jagerwall och Hans Meijer som är mest känd för att ha godkänt min trebetygsuppsats.

Väl hemkommen har jag nu kollat upp saken: Det ska finnas 65 namngivna stadsbussar i Linköping. Av dessa har 10 kvinnonamn. Det motsvarar ungefär 15 procent. Av befolkningen i Linköping är förstås sisådär hälften kvinnor, men inte så bemärkta att de får namnge bussar. Man kan jämföra med t ex Göteborgs spårvagnar. Enligt spårvägens egna publicerade uppgifter har 40 spårvagnar kvinnonamn medan 104 har mansnamn. Till detta kommer sju vagnar med grupper som namn, t ex ”Göteborgskoloristerna”, ”After shave” och ”Göteborgssymfonikerna”. De 40 kvinnovagnarna utgör drygt 26 procent av alla. Betydligt bättre än Linköping alltså.

Vi kan också jämföra med Stockholms tunnelbanevagnar: 128 vagnar av 270 har kvinnonamn. Det blir ungefär 47 procent, så där är det närapå jämställt.

Men Linköping får verkligen ställa sig i skamvrån som den verkliga gubbstaden.


Skäms Linköping!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar