fredag 7 oktober 2011

Uppryckning av skolan i Skinnskatteberg

Klockarbergsskolan, f d Centralskolan, i Skinnskatteberg
Skolan i Skinnskatteberg rycker upp nästan 100 platser i Lärarförbundets årliga rankning av skolkommunerna. Förra årets placering var 186 av 290. Inte särskilt lysande med andra ord. I årets rangordning kommer Skinnskatteberg på plats 88. En rejäl uppryckning.

Resultatet är glädjande. Skolan har varit ett sorgebarn för kommunen. Skolan har varit dyr men har inte kunnat leverera. Resultaten i termer av betyg har varit dåliga. Skolan har fått ett dåligt rykte vilket har fått många att välja skolor i andra kommuner - framförallt Malmaskolan i Kolsva i Köpings kommun, men också den beryktade friskolan Lindgårdsskolan som drivs av den lika beryktade Västanfors-Västervåla församling i Fagersta.

Utan en bra fungerande skola är det sannolikt att den nedåtgående spiralen i befolkningsutvecklingen accelerar. Det har bedrivits ett förbättringsprojekt på skolan. Om det är detta som har haft verkan är inte lätt att säga. Men man är på rätt väg.

Detta hindrar inte att det är en bit kvar till målet. På fem av de fjorton kriterier som ligger till grund för rangordningen hamnar kommunen på undre halvan - däribland meritvärde och övergång till gymnasium och högskola.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar