onsdag 9 februari 2011

Kaos på hungerexpressen


SJ har ersatt de väl fungerande och bekväma Intercity-tågen Stockholm-Västerås-Göteborg med "dubbeldäckare". Resultatet blev kaotisk vagnsnumrering och ingen servering. En klar försämring

Våra goda vänner Vicki och Stefan var på besök till nyår. De åkte med tåget 12:03 från Göteborg, framme i Köping kl 15:30. De hade räknat med en trevlig lunch i restaurangvagnen. Men icke! Intercitytågen hade försvunnit i mitten av december och ersatts med "dubbeldäckare". Där finns ingen servering. Man kan alltså åka fem timmar från Göteborg till Stockholm utan mat. Det finns bara varuautomater som man kan stoppa in pengar i. Någon som lyckats få ut läckerheter som knäckebrödsskivor och chokladbollar har jag aldrig hört talas om. Däremot äter automaten pengar. En lönsam verksamhet!

Vännerna stapplade av med hungern rivande och slitande i inälvorna. Stefan hade bara ätit två halstabletter på hela dagen. Vi var tvungna att åka till OK och köpa roterad varmkorv för att stilla de värsta smärtorna.

Numreringen av vagnarna är ett annat kul kapitel. Tåget består ofta av två sammankopplade tågsätt utan möjlighet att gå emellan. I det ena finns vagnarna 1-3 och i det andra vagnarna 4-6. Man kan inte på förhand veta vilken del av tåget som är 1-3 och vilken som är 4-6. När man väntar på en mellanstation stiger adrenalinet. Det gäller ju att vara uppmärksam och sen göra en tjurrusning för att komma till rätt vagn.

Det borde vara lättare vid begynnelsestationerna när man har mer tid på sig. När vi i helgen var i Stockholm såg vi med tillförsikt fram emot att hitta vagn 3. Och se! Den kom direkt sist i tåget. Tillsammans med några hundra andra personer med bagage knödde vi in oss, hittade våra platser och körde bort dem som redan ockuperat dem.

Då hände det. Tågpersonalen tyckte nog att det hela hade gått för lätt så med några knapptryckningar ändrade man fem minuter före avgång hela vagnsordningen. Vagn 3 som förut gått sist i andra delen av tåget flyttades till först i första delen. Den nya vagnsordningen blev det logiska 3-2-1 och 4-5-6.

Det var bara att slå sig ut genom folkmassorna och rusa längs perrongen till den nya vagn 3, slå sig in där och köra bort dem som nu satt på våra platser.

Jacques Tati illustrerade fenomenet i "Semestersabotören". Frågan är väl om SJ:s verklighet inte överträffar Jacques Tatis dikt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar