söndag 27 februari 2011

Jösses flickor


Hagateatern i Köping har gjort storsuccé med sin nyuppsättning av Margareta Garpes och Suzanne Ostens "Jösses flickor - befrielsen är nära" från 1974.

Igår kväll såg vi den nästsista föreställningen (det blir en extraföreställning idag). Hagateatern är en amatörteaterförening i Köping. Det var ungdomsgruppen i föreningen som satte upp 70-talsklassikern. Det är en prestation bara det. Betänk att inga av skådespelarna var födda när det begav sig.

Visst är det amatörteater, men många av skådespelarprestationerna var av nästintill professionell klass. Bärgslagsbladets recensent var entusiastisk med rubriken "Jösses flickor, vad bra" (Bbl 21/2). Å andra sidan kan jag aldrig erinra mig ett ont ord av Bärgslagsbladets kulturrecensenter.

Antagligen börjar vi bli gammalblödiga. Men när ungdomarna drog igång tidsmaskinen med sångerna "Befrielsen är nära" och "Vi måste höja våra röster" tillrade tårarna. Inte minst har ett sådant här projekt ett pedagogiskt värde: Det handlar om att föra vidare en radikal folkrörelse, dess kamp och de frågor de slogs för. Dagspolitiken visar att den antifeministiska backlashen när som helst kan sticka upp sitt fula tryne.

Den historiepedagogiska funktionen illustreras väl av föreställningens programskrift där skådespelarna får vittna om "vad som är viktigast med pjäsen". Några citat:

"Att visa vilka kvinnofrågor som fortfarande inte är genomförda, men även vad vi kvinnor faktiskt har åstadkommit"

"Att få visa den kamp som kvinnorna tagit sig igenom"

"Att visa vad kvinnor har fått kämpa för, som vi kvinnor av idag bara tar för givet"

"....än är vi inte klara"

"Vi har fortfarande mycket kvar att göra"

"Att kämpa för kvinnokampen för det pågår än idag"

Hurra!!!

Se gärna Magazin24:s vidoklipp från premiärföreställningen:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar