torsdag 16 november 2017

Pikkulauantaiilta: Neljä sikaa ja tango

Vi har varit på lillördag på Västerås fina konserthus. Temat för kvällen var sverigefinskt. Det började med buffé serverad av Konserthusterrassen. Det var laxsoppa, karelska piroger med äggsmör, kålrostlåda, karelsk stek med potatismos, kaffeost och en liten chokladdessert serverad i små konserveringsburkar. Ingrid hävdar att de karelska pirogerna var de godaste hon någonsin ätit, medan jag nog höll laxsoppan som det förnämsta. Karelsk stek är ju alltid karelsk stek, så den är det ju inte så mycket att göra år. Vi var emellertid ense om att det var väldigt gott och att Konserthusterrassen försäkrade sig om fyra grisar.

Pirog inmundigas
Efter det gastronomiska så till det kulturella: Darya och Månskensorkestern. De är kända som tangoorkester. Därför kanske först några ord om den finska tangon. Den allvetande Wikipedia skriver: 

Finsk tango är en tangovariant som har sitt ursprung i Finland. Både dansen och musiken har avlägsnat sig från sitt ursprung i den argentinska tangon och bildat en egen stil som visat sig vara en av de mest livskraftiga formerna av tango. I Finland är tangon stor och har varit stor under merparten av 1900-talet. … Finsk tango spelas mycket taktfast, gärna med ett lätt trumkomp. Melankoli är den känslostämning som dominerar de finska tangotexterna.


För den som vill veta mer om den finska tangon och vad den kan åstadkomma skulle jag vilja rekommendera M A Numminens bok ”Tango är min passion” – en av de märkvärdigaste böcker jag någonsin läst (Numminen M A 1999 Tango är min passion Stockholm: Alfabeta). Utöver allt man kan behöva veta (och lite till) om den finska tangons historia innehåller den berättelsen om tangoälskaren Virtanen. Så här skrev Dagens Nyheter 20 oktober 1999 om Virtanen:

Men registret innehåller också många hänvisningar till Platon. Virtanen har nämligen inte bara en passion utan också ett problem. Han har som ung råkat läsa att den grekiske filosofen menat att en man inte är mogen att ligga med en kvinna innan han fyllt 35. Virtanen närmar sig 36, fast besluten att slå Platon med ett år. Tangodansandet gör honom visserligen upphetsad, men då går han på toaletten och får lemmen att slakna med hjälp av en liten piska. Det vill sig emellertid inte bättre än att Virtanen förälskar sig i och rent av flyttar in hos en av sina danspartner. Men det platonska problemet sätter en gräns för den nya passionen, en gräns som rent av bidrar till den älskades bråda, melodramatiska död.

Den finska tangons erotiska laddning är också en viktig ingrediens i anekdoten om paret som dansar tätt:

Hon (med en flämtning): Onko tango?
Han (blygt): Ei, se on pullo

Darya och Månskensorkestern är emellertid något mer än en tangoorkester. Så här presenterar de sig själva på sin officiella hemsida:

Darya & Månskensorkestern från Stockholm har sedan 2004 spelat världens vemodigaste musik, finsk tango. Genom att blanda in exotica, beguine, finsk ståltrådsrock, vals, iranska krigssånger och schlager i den finska tangon har orkestern vunnit en stor publik i alla åldrar och från alla sorters bakgrund. I spetsen för orkestern står Sveriges okrönta tangodrottning Darya Pakarinen.

Tangon upptar en stor del av det två timmar långa framträdandet. Så småningom blir publiken allt mer uppjagad och några par börjar spontandansa. Och när orkestern spelar Satumaa är inte ett öga torrt. Men det finns också andra nummer: Humppa och rockballaden Odota minua. Även om Virtanen inte skulle ha blivit glad (han hade ett särskilt ont öga till rock) tyckte vi att allt var jävligt bra. Och melankoliskt. Violinisten Viktor Littmarck utfärdade en durgaranti: ”Om vi spelar en enda låt i dur får ni pengarna tillbaka”. Ingen begärde pengarna tillbaka.

Lyssna gärna till orkesterns storhit Helsingistä Boråsiin:
Tidigare matrecensioner

Fem grisar Matkonsulatet Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar