fredag 25 augusti 2017

Heter det régional eller regionál?

SVT hade till härom året regionala nyheter. De har nu döpts om till ”lokala nyheter”. Detta innebar att vi förlorade Tvärsnytt som rapporterade från Västmanland för att istället tvingas titta på nyheter från Örebro. Men det är en annan historia.

Här handlar det om uttalet. Närmare bestämt betoningen. Det var inte ovanligt att nyhetsuppläsaren i Aktuellt eller Rapport avslutade med ”Nu kommer régionala nyheter”, alltså med betoningen på e. Jag tyckte alltid det var konstigt, eftersom jag var van vid att man skulle säga ”regionál”, alltså med betoning på a. Det tyckte också en del av nyhetsuppläsarna. Och numera är det faktiskt ingen som säger ”lókala nyheter”. Alla säger ”lokála nyheter.”

Man kan höra flera sådana här förskjutningar av betoningen. Mona Sahlin, innan hon fick sluffen som nationell samordnare, brukade ofta säga om islamistgrupperna att det var viktigt att man bekämpade ”rékrytering och fínansiering” istället för, som vi andra svenskspråkiga ”rekrytéring och finansiéring”.

Kan någon förklara det här besynnerliga bruket av betoning?
Praeterea censeo
Det finns politiker och partier som samarbetar med Sverigedemokraterna. De har köpt SD:s röster för att få egna maktpositioner. I utbyte har SD fått positioner som de annars inte skulle ha fått. Sådana politiker och partier (fascistkramare) bidrar till att få rasisterna att se ut som vore de rumsrena. Fascistkramarna borde skämmas. Och avgå. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar