söndag 6 augusti 2017

De delade städerna och byarna 3: Tumba, Skoby, Aröd och Timmervik


Tumba
Tumba var från början ett stationssamhälle och huvudort i Botkyrka kommun. Bebyggelsen har så småningom vuxit samman med kommundelarna Salem och Rönninge i Salems kommun. Eftersom dessa numera måste räknas till tätorten Tumba, så blir den en gränsöverskridande ort – ett av de många delade samhällena. Av de nästan 41 000 invånarna finns 60 procent i Botkyrka och 40 procent i Salems kommun.

Sedan 1755 finns Riksbankens sedelpappersbruk i Tumba. Även om pappersbruket och sedeltryckeriet numera är privatiserade och sålda till amerikaner, så tillverkas fortfarande svenska sedlar där. Amerikanerna i Tumba trycker också en rad andra länders sedlar. Vilka är hemligt, men ibland, särskilt när något går på tok, läcker det ut.

För ett par år sen meddelades att Sydafrikas centralbank hade tvingats förstöra 3,6 miljoner felaktiga 100-randsedlar tryckta i Tumba. Det visade sig att sedlarna hade samma serienummer som sedlar tryckta i Sydafrika. Dessutom hade de svenska sydafrikanska sedlarna både fel färg och form.

I de aktuella politiska förvecklingarna i Venezuela ingick ett utbyte av sedlar av högre valörer. Det uppges att Venezuelas centralbank beställt 500-bolivarsedlar från Tumba. När sedlarna skulle transporteras till Venezuela stoppades flygplanen av USA:s finansdepartement, vilket ytterligare komplicerade den politiska situationen i Venezuela.

Två namn har gjort Tumba känt. Den ena är ishockeyspelaren Sven Tumba, som tog sitt namn efter orten. Den andre är inbrottstjuven Rolf Eskil Johansson, känd som Tumba-Tarzan. Rolf och hans båda bröder Sune och Olle gjorde sommarstugeinbrott och höll sig undan i skogarna på Södertörn.
Sommaren 1954 var Rolf på rymmen och gav sig tillsammans med sin fru Alice ut på inbrottsturné på Södertörn. Dagen före midsommarafton hittade polismannen Svensson från Tumba rymlingarna vid byn Tegelvreten i Grödinge socken. Svensson drog sin pistol och skrek att de var omringade, men efter att Rolf skjutit ett skott i luften lyckades de båda smita.


I pressen kallades Rolf Tumba-Tarzan och ansågs både vara ”Sveriges farligaste man” och en sörmländsk Robin Hood. I november greps Rolf i en vägspärr på Stocksundsbron. Med i den stulna bilen fanns också lillebror Olle. Vintern 1955 dömdes Tumba-Tarzan till 3,5 års straffarbete för hot mot tjänsteman, främjande av flykt, brukande av falsk urkund, misshandel, stöld, grov stöld, försök till grov stöld och häleri. Allt som allt 95 olika brott 

Gammal sedel tryckt i Tumba

Här grips Tumba-Tarzan
När det gäller Salem-delen av tätorten Tumba tycks det inte finnas så värst mycket intressant att berätta. Möjligen kan man fundera över det bibliskt klingande kommunnamnet. Det lär dock inte vara så förskräckligt bibliskt. Det uppges att socknen från början hade det frånstötande namnet ”Slem” och i mitten av 1500-talet ska man ha stoppat in a:et för att göra det hela lite mer aptitligt. Rönninge har en blandad bebyggelse, medan kommundelen Salem byggdes som en del av miljonprogrammet och kallades från början ”Salemstaden”.

Skoby
Skoby ligger i Uppland, på gränsen mellan Östahmmars och Uppsala kommuner. Av de 239 invånarna bor 144 (60 procent) i Östhammars kommun och 95 (40 procent) i Uppsala kommun. Ja, så var det med det.

Flygfoto av Skoby 1952
Aröd och Timmervik
Statistiska Centralbyrån har bestämt att småorterna Aröd och Timmervik i Bohuslän numera är sammanvuxna till en tätort. Aröd ligger i Kungälv medan Timmervik ligger på gränsen mellan Kungälvs och Stenungsunds kommuner. Av de 873 invånarna i den sammanvuxna tätorten bor 63 procent i Stenungsund och 37 procent i Kungälv.

Tidigare inlägg i serien ”De delade städerna och byarna”


Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.

1 kommentar:

  1. Hej! Roligt att du intresserar dig för Tumba, Salem och Rönninge. Jag vill dock invända mot att dessa tätorter är sammanväxta. Mellan Tumba och Salem finns bl a Uttran (i Botkyrka kommun). Visst ligger tätorterna nära varandra, men de är helt skilda åt. Under 1974-82 var Salem (tvångsmässigt) en del av Botkyrka kommun, men vi är sedan länge (och återigen) "våra egna". Jag vet att i befolkningsstatistiken finns det någon slags aggregerad sammanräkning, men jag har aldrig förstått den. / Med vänlig hälsning, Lennart Kalderén, kommunalråd i Salem för Moderaterna

    SvaraRadera