fredag 16 december 2016

De försvunna köpingarna: Figeholm, Virserum och Slite

Berättelsen om Smålands alla nedlagda köpingar ska här avrundas med Figeholm och Virserum i Kalmar län. Det blir också en utflykt till Gotland där den nedlagda köpingen Slite fanns.

Figeholm
Figeholm har en lång historia som handelsplats. Redan under medeltiden var det hamn för Vimmerby. Senare blev det en lydköping under Kalmar och Västervik. 1797 försökte man få stadsrättigheter men det blev avslag. 1878 blev köpingen självständig och fanns kvar till storkommunreformen 1952 när den uppgick i Misterhults landskommun. 1967 slogs hela rasket ihop med Oskarshamns stad.

Mest känt i orten är väl det samhället närbelägna Oskarshamns kärnkraftverk.

Kärnkraftverket
Virserum
Utanför Virserum, på sjön Hjortens is stod 1543 slutstriden mellan Gustav Vasas centralmaktsarmé och Nils Dackes upprorsarmé. Bondeupproret 1542-1543 vände sig mot Gustav Vasas centraliseringspolitik, och inte minst uppbörden av skatter. Upprorsmännen, inklusive Nils Dacke själv, blev efter upproret av med sina huvuden.

I Småland har Dacke emellertid hjältestatus. Som åminnelse av slaget på sjön Hjorten finns i centrum av Virserum en Nils Dacke-staty.

Nils Dacke som staty
I Virserums landskommun inrättades 1917 Virserums municipalsamhälle. 1956 omvandlades hela kommunen till köping. Köpingen överlevde till 1971 då den försvann in i Hultsfreds kommun.

Slite
Nu bort från Småland och till Gotland. I nordöstra delen av ön ombildades 1936 Othems landskommun till Slite köping. Köpingen upphörde, tillsammans med alla andra gotländska kommuner 1971 och ingår numera i Gotlands kommun (eller region Gotland som man kallar sig).
Mest känt i Slite är nog cementfabriken med ett gigantiskt dagbrott för kalk. Stiligt.

Kalkbrottet
Det finns också en militär historia i Slite, närmare bestämt på Enholmen utanför hamnen där Karlsvärds fästning fanns sedan 1600-talet. Fästningen var på 1800-talet förfallen och i samband med Krimkriget som ju också gjorde Östersjön till en krigsskådeplats: brittiska och franska flottstyrkor gjorde räder mot hamnar i Finland och Åland. Det beslöts då att bygga en ny ståtlig fästning på Enholmen för att avskräcka engelsmän och fransoser från att använda Gotland i kriget mot Ryssland.

Än idag finns det de som tror att Slite riskerar en roll i ett framtida storkrig. Det är på den grunden som regeringen alldeles nyss har tvingat Gotlands kommun att avstå från att hyra ut hamnen i Slite till de ryssar som vill bygga en gasledning till Tyskland.

Ett gäng rikspolitiker pratar också om behovet av en militär upprustning på Gotland för att mota ryssen. Kanske kan Karlsvärds fästning få en avskräckande uppgift igen.

Fästningen på Enholmen
Tidigare inlägg i serien ”De försvunna köpingarna”
Stockholms län 
Södermanlands län, Västmanland och Dalarna
Gävleborgs län 
Kronobergs län 


Praeterea censeo
Det finns politiker och partier som samarbetar med Sverigedemokraterna. De har köpt SD:s röster för att få egna maktpositioner. I utbyte har SD fått positioner som de annars inte skulle ha fått. Sådana politiker och partier (fascistkramare) bidrar till att få rasisterna att se ut som vore de rumsrena. Fascistkramarna borde skämmas. Och avgå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar