måndag 23 maj 2016

Ny succéserie: De försvunna köpingarna

Dags för en liten repetition om kommunnummer. Precis som människor har ett personnummer har kommuner ett kommunnummer. Det består av fyra siffror där de två första är en länskod från 01 för Stockholms län (förstås) till 25 för Norrbottens län. Vi ska här fokusera på den tredje siffran. Den avslöjar kommunens administrativa historia. Före den stora kommunsammanslagningen på 1970-talet fanns det tre kommuntyper: städer, köpingar och landskommuner. År 1961 fanns det t ex 800 landskommuner, 96 köpingar och 133 städer, sammanlagt 1029 olika kommuner. Idag har vi 290 kommuner, alla av ett och samma slag.

När man tittar på dessa 290 kommuners kommunnummer upptäcker vi att om tredje siffran är en 8:a eller 9:a så var kommunen en stad före sammanslagningen, eller så ingår det en dåvarande stad i den nuvarande kommunen. Om tredje siffran däremot är en 6:a eller 7:a så var det en köping. Alla andra siffror (0 – 5) betyder att det var en landskommun eller att den nya sammanslagna kommunen bara består av gamla landskommuner.

Städerna var som sagt 133 stycken på 60-talet. Nu är det 124 kommuner som har 8:a eller 9:a som tredje siffra i numret. Nio städer är med andra ord spårlöst försvunna. Dessa försvunna städer har jag skrivit om i succéserien ”De försvunna städerna”.

Nu ska vi rikta blicken mot köpingarna: På samma sätt försvann 22 köpingar vid kommunsammanslagningen. Ytterligare några köpingar hade försvunnit tidigare under 1900-talet. Sammanlagt har jag hittat 28 försvunna köpingar. Här inleds ännu en succéserie: ”De försvunna köpingarna.”


Det är alltså kommunnumrets tredje siffra som är den viktiga. Det gäller dock att hålla tungan rätt i mun, så det inte blir som för den kollega som ville ordna svarspersoner i män och kvinnor i en enkätundersökning. Som bekant är det den andra siffran från slutet i personnumrets som betecknar kön: udda för män och jämnt för kvinnor. Men hen tog fel och använde istället den sista siffran, som är en kontrollsiffra. Det blev inga samband alls mellan någonting och kön. Ett sensationellt resultat.

13 av de försvunna 28 köpingarna

Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar