söndag 10 mars 2013

Helvetets sjunde krets inte bara i KärrgruvanDanny Johansson äger företaget Fastighetsförvaltaren i Kopparberg. Företaget har ett antal hyreshus i Ljusnarsbergs kommun. Företaget utsågs 2010 av Hyresgästföreningen till en av Sveriges värsta hyresvärdar. Det har till exempel handlat om dålig uppvärmning. ”Jag hade åtta plus här inne förra vintern och det har ju inte varit bättre den här vintern”, säger en hyresgäst till SVT:s Tvärsnytt. Hyresgästerna menar också att de har trakasserats av hyresvärden. Nu har Hyresgästföreningen ansökt om tvångsförvaltning av lägenheterna.

Hyresvärden själv tycker att det bara är bra med tvångsförvaltning. Han vill inte ha husen och har försökt sälja dem men ingen vill köpa. Det är hyresgästerna, som ofta har sociala problem, det är fel på. Att det är kallt beror på att hyresgästerna själva skruvar på pannorna och att de stjäl pellets. Danny Johansson har blivit misstänkliggjord för att han är stockholmare, vilket inte är populärt på en liten bruksort.

Danny Johansson är inte ensam i Bergslagen. På tidningen Hem & Hyras svarta lista finns sju hyresvärdar i Västmanlands län och två i Västmanlandsdelen av Örebro län. Jag skrev för något år sedan om skandalen i Kärrgruvan där en oseriös hyresvärd slutade betala vattenräkningar och att fylla på eldningsolja. Hyresgästerna blev utan både värme och vatten.

Hyresnämnden i Västerås avgjorde förra året 33 ärenden om tvångsförvaltning, varav inte mindre än tio i Fagersta (Gör något Stig!). I de övriga hyresnämnderna i landet var det som mest åtta ärenden. Alla är överens om att roten till det onda är de låga fastighetspriserna som lockar till sig oseriösa och/eller inkompetenta köpare. De låga fastighetspriserna har också andra konsekvenser när det gäller andra typer av byggnader än hyreshus. Det blir motorcykelgäng, haschodlingar och religiösa sekter. Läs t ex här om hur en katolsk sekt köpte Sura herrgård.

Det finns kommuner som försöker köpa upp och riva fastigheter för att hejda inflödet av tvivelaktigheter. Ytterst handlar det förstås om att landsorten och landsbygden måste få ett nytt liv. Om landsbygden reduceras till reservat för konsthantverkare och grönområde för stockholmare förblir fastighetspriserna låga.

Och så kvarstår förstås den stora frågan som ingen lyckats svara på. För vad ska det vara bra att det finns privata hyresvärdar?

Lite uppdatering: Hyresgästföreningen har tvingats dra tillbaka sin ansökan om tvångsförvaltning eftersom det inte har gått att hitta någon som vill förvalta fastigheterna. De är i alltför dåligt skick. Tidningen ”Hem och hyra” berättar också historien om hur en panna lagades med silvertejp och belades med eldningsörbud. ”Rent juridiskt får man inte elda i en panna med eldningsförbud” säger sotaren i Ludvika. ”Nu [efter reparationen med silvertejp] ryker det ju inte in så våldsamt mycket. Men det är ju inte bra för hälsan, det är det inte.”

Trevlig kille: hyresvärden Danny Johansson i Kopparberg. Bild från ETC Bergslagen.

1 kommentar:

 1. Stig Henriksson12 mars 2013 kl. 15:53

  Ja, gör nåt. Men vad?
  Vi försökte avstyrka sk förvärvstillstånd för en oseriös fastighetsägare. Det gick inte igenom och nu har vederbörande gått i konkurs och en ny spekulant har köpt fastigheterna.
  Varför har vi inte avstyrkt förvärvet denna gång? Jo, den lagen är numera avskaffad. Kommmunen har ingen talan.
  Vi har flera gånger försökt få en samling i bygden bland alla intressenter; kommun, kreditgivare och de mer seriösa fastighetsägarna. Tanken var att vi ala skulle tjäna på att "rivningskåkarna" köptes in till ett gemensamt bolag vars uppgift var att riva dem. Men den miljömässighet som numera med rätta krävs så kostar det en eller annan miljon per hus. Men hittills har det inte gått; de övriga spelarna tycker att kommunens skattebetalare ska ta hela smällen och de ska sedan skörda frukterna.
  Men förslag emottages tacksamt!

  SvaraRadera