tisdag 28 februari 2012

Ska den västmanländska vargen klara sig i år också?

I förra årets kritiserade licensjakt på varg var tilldelningen i Västmanlands län en varg. Vi kunde följa den spännande jakten som slutade med att Västmanlandsvargen klarade livhanken när jakttiden var över, dag för dag. För att undvika ingripanden från EU-kommissionen tvingades regeringen ställa in licensjakten 2012.

Istället skulle det införas utökade möjligheter till skyddsjakt på vargar som ställt till elände. Det lades ut på länsstyrelserna att besluta om hur många och vilka vargar som skulle skjutas.

Länsstyrelsen i Västmanlands län bestämde att två vargar i Skultunareviret skulle skjutas. Jakten har bedrivits av länsstyrelsens egna jägare och från helikopter. Icke desto mindre har de två Skultunavargarna klarat sig hittills och på onsdag går jakttiden ut.

Jägarförbundets lokala ordförande menade efter förra årets misslyckade vargjakt att en orsak till misslyckandet var att vargarna var för smarta. Ska detta visa sig även i år?

1 kommentar:

  1. Sökte på varg och kom hit och du har en vargbild på framsidan så du är kanske intresserad. Det är knepigt att jaga varg och beror nog mer på tillfälligheter, som hur det är med spårsnö, än ovanligt smarta vargar. Skyddsjakten skall visst förlängas, fast lst uttryckte etiska betänksamheter att störa vargarna i parningstiden. Jag är också pensionerad professor och har sista tiden roat mig med att gå in i vargfrågan och började göra en vargblogg (se web) för ett halvår sedan, då vargfrågan utvecklades till anarki och är mer infekterad än någonsin.

    SvaraRadera