tisdag 7 februari 2012

Radikal sammanslagning av kommuner

Kommunalrådet Stig Henriksson
Det har åtminstone i Västmanland kommit i ropet att föreslå förändringar av kommungränserna. Oftast är det ett uttryck för lokalt missnöje med det ena eller det andra. För något år sedan när Skinnskattebergs kommun hade lagt ned skolan i Hed fanns det en namnlista att skriva på hos Barbro i f d macken i Bernshammar. Kravet var att södra delen av kommunen skulle brytas loss och flyttas till Köpings kommun. Andra förslag har förekommit om en uppdelning av kommunen på Köping, Fagersta och Lindesberg.

I Norberg avhöll fullmäktige häromdagen ett öppet möte om Norberg skulle fortsätta som egen kommun. Någon villig partner fanns inte, men det kan noteras att bland de inbjudna fanns Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson.

Han fick också nyligen ta emot ett frieri från Virsbo i Surahammars kommun. En grupp från Virsbo ville flytta orten till Fagersta eftersom de var missnöjda med hur Surahammar behandlade Virsbo. I själva Surahammar har dessutom de borgerliga föreslagit att lägga ned hela kommunen och slå ihop den med Västerås.

Det hela börjar påminna lite om hur det var på 90-talet när Sverige hade ekonomisk kris medan norrmännen som vanligt vältrade sig i pengar. Någon föreslog då att vi skulle förklara krig mot Norge och vid första konfrontationen skulle vi ge upp och kapitulera. Norge skulle på det sättet få ta över den svenska statsskulden.

Härmed föreslår jag att alla kommunala problem löses genom att alla kommuner slås ihop med Fagersta. Något radikalt måste göras!

1 kommentar:

  1. Det första rådet i så fall är att avstå från en folkomröstning i frågan. Inga rationella argument i världen kan få medborgare i två kommuner att frivilligt gå samman.

    DK

    SvaraRadera