onsdag 4 januari 2012

Läs gårdagens nyheter - till högre pris


När vi flyttade till Västanhed tyckte vi att vi skulle ta med oss prenumerationen på Pravda (Dagens Nyheter). Man behöver en rikstidning. Vi var medvetna om att tidningen här distribueras av lantbrevbäraren, och att den därmed inte kommer förrän vid 12-13-tiden. Vi visste också att det inte är någon utdelning på lördagar och söndagar och att lördags- och söndagstidningarna därmed inte kommer i lådan förrän på måndagen.

Servicen är med andra ord betydligt sämre än i stan. Men å andra sidan är det betydligt dyrare. I Upplands Väsby kostade tidningen 1.048 kronor per kvartal. I Västanhed kostar den 1.597:- per kvartal. För den sämre servicen får man med andra ord betala 52 procent mer!

Men det är inte nog med det. Titt som tätt uteblir tidningen. Under förra året uteblev tidningen 27 dagar. Så här ser bokslutet för utgivningsåret 2011 ut:


Antal dagar på året
365
- tidningsfria dagar
-11
- lördag-söndag, tidningen kom på måndagen
-90
- lördag-söndag, tidningen kom inte på måndagen
-10
- vardagar, utebliven tidning
-17
Antal dagar med tidning på rätt dag
237

Bara 65 procent av årets dagar kom det en tidning och på rätt dag. Tidningen utdelades på fel dag eller inte alls på mer än var tredje dag. Och detta till ett mer än 50 procent högre pris!

Man kan undra hur vi är skapta å huvudets vägnar vi som bor på landsbygden och envisas med att följa med i en rikstidning.

För utebliven tidning ska man få man kompensation i form av förlängd prenumeration. Det låter väl bra. Men det visar sig att inte heller det fungerar gnisselfritt. Flera gånger har de försökt köra upp mig med mindre kompensation, och man får ringa och tjata. När man felanmäler tidningen via Internet får man ett mejl som bekräftelse. Som tur är spar jag alla dessa mejl för att kunna överbevisa DN:s kundtjänst som kan blåneka och påstå att inga felanmälningar finns.

För närvarande är de skyldiga mig 17 dagars kompensation varav 10 dagar avser den innevarande ännu pågående faktureringsperioden. Ska bli spännande att se om man måste gå till Allmänna reklamationsnämnden för att få ut kompensationen.

Summa summarum är detta med service och distribution till landsbygden något som Dagens Nyheter sköter på ett alldeles särdeles uselt och lätt skojaraktigt sätt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar