onsdag 30 november 2011

Frälsarens återkomst


Året var 1985. I Malmö blev kommunalvalet en katastrof för Socialdemokraterna. Sedan 1924 hade partiet haft makten i staden. Nu tog Moderaterna med stöd av det främlingsfientliga Skånepartiet över. Socialdemokraternas 60-åriga dominans var slut. Dags för omprövning. Socialdemokraternas nu avsatta finanskommunalråd Nils Yngvesson var känd för att hålla en låg profil: en grå eminens som styrde utan att synas.

Inför valet 1988 kom nu som en virvelvind den unge (43 år) Lars Engqvist – tidigare SSU-ordförande och senast chefredaktör för Arbetet. Ett handlingsprogram för staden fastställdes – ett sånt där med korta rappa punkter att pricka av allt eftersom under mandatperioden.

Enligt skrönan tillkom programmet så att Engqvist med polare tog båten (det var före brons tid) till Köpenhamn. Där låste de in sig på ett hotellrum med en låda whisky och kom efter några dar ut med programmet i handen. Valet 1988 blev en braksuccé. Med 30 av stadsfullmäktiges 61 mandat var sossarna bara ett mandat från egen majoritet och tillsammans med Vänsterpartiet var saken biff. 1990 avgick den 59-årige Yngvesson och nytt kommunalråd blev Engqvist.

Året var 2010. Riksdagsvalet blev en katastrof för Socialdemokraterna. En stor ledning i opinionsundersökningarna på vårkanten spelades bort och den moderatstyrda borgerliga regeringen Reinfeldt kunde med stöd av det främlingsfientliga Sverigedemokraterna behålla makten. Partiledaren tvingades avgå och in kom Håkan Juholt som genom en kombination av politisk oskicklighet och mediadrev kring privataffärer pressade ner partiet till tidigare okända nivåer kring 25 procent i väljaropinionen.

Nu krävdes det en frälsare. In som en virvelvind kommer Lars Engqvist (66 år) senast ordförande i SVT:s styrelse. Uppdrag: Att skriva ett nytt partiprogram.

Skål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar