söndag 19 juni 2011

Klart för midsommar: Från fisk till kaka

Vi har varit nere i strandkanten och knipsat lite pors som vi sedan repat bladen av och lagt på brännvin. Det blir ett utomordentligt fiskbrännvin klart till midsommar. En inventering av förråden visar att det nu finns en hel del essenser i margarinlådan. Ordnade efter dimensionen fiskbrännvin - kakbrännvin ungefär så här:

  1. Pors (nytt och lite kvar sen förra året)
  2. Granstrunt
  3. Enbär (köpekrydda)
  4. Citronskal
  5. Renfana
  6. Karibacka
  7. Julakvavit (kummin, anis, apelsinskal och honung)
Klassificering i fisk och kaka uppfanns under ett forskningsprojekt inom EU:s femte ramprogram. Det handlade förstås inte om brännvin utan om något helt annat. Men viktigt i sammanhanget var inslagen av riktigt gammaldags EU-byråkrati och politisk korrekthet. Det ledde till en rad tröttande möten över hela Europa. Sedan Jan Erling från Oslo nästan drabbats av en whiplash-skada under en manifestation i Heidelberg (huvudet föll snabbt ned när han somnade) bestämde vi oss för att lätta upp det hela med ett parallellprojekt: Jämförande europeisk akvavit. Det blev t ex genever i Nederländerna, Malteserkreuz i Tyskland, Stockholmsakvavit (kummin och johannesört) i Sverige och Linieakvavit i Norge. I Aten var det svårt att hitta något. Vi prövade Metaxa (en starkt söt folkkonjak). JE myntade då uttrycket "Fyratusen år av civilisation och de har inte åstadkommit ett bättre brännvin!".

Ett huvudresultat var klassificeringen i fisk och kaka som följer vad snapsen passar till. Till kaka passar sprit med blom- eller fruktsmak, som åstadkoms antingen genom kryddning med frukter, bär eller blommor eller genom destillat av frukt- eller bärmäsk (t ex Grappa i Italien eller Slivovic i Jugoslavien). Blommor kan ibland innehålla bitterämnen som gör att de går till fisk, men även riktigt beska saker som malörtsbrännvin har faktiskt en liten kak-artad blommighet.

I förrådet (se listan ovan) finns huvudsakligen fiskbrännvin även om karibacka och renfana har just denna svaga blommighet. Julakvaviten kunde man kanske tänka sig till kaka tack vare dess sötma. En specialare som för tillfället inte finns i lager är citrusfrukter (utom just citron) som pomerans och apelsin som går utomordentligt bra till choklad.

Sen ska man väl inte sticka under stol med att det finns en genusdimension på det här. Fisksnapsarna är manligare medan kaksuparna är mer av fruntimmersbrännvin.

Jojomensan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar