söndag 5 juni 2011

Det er et yndigt land

Lillebror Danmark har nationaldag idag den 5 juni. Danmark är ett av ett antal små europeiska länder som har rykte om sig att vara gemytligt, pittoreskt, frihetligt och allmänt trevligt. Andra länder i kategorin är t ex Nederländerna (träskor och väderkvarnar), Schweiz (gökuret) och Österrrike (joddling och Lederhosen). De skiljer sig där starkt mot Sverige som i samma berättelse är ett ofritt land styrt av byråkratiska regleringar, en storebrorsstat som styr och ställer med allt i livet (i Danmark är Sverige känt som landet där de har cykelhjälm när de sover), och sist men inte minst Jantelagen.

Det mesta är mycket mer byråkratiskt och reglerat i Danmark än i Sverige. Intresseföreningen "Svenskar Andra Sidan Sundet" ställde en webbfråga: "I vilket land tycker du att det är mest byråkrati?" 74 procent svarade Danmark och 26 procent Sverige. Särskilt mycket regleringar är det för utlänningar och i synnerhet muslimer som är speciellt illa sedda i Danmark, där ett främlingsfientligt och rent ut islamofobiskt parti är ett av landets största och har stort inflytande i politiken. Danmark för också med iver krig mot ett antal muslimska länder.

Förmodligen är det så att frihets- och gemytlighetsryktet kommer sig av att sprit, knark och tobak är lättåtkomliga och att inga myndigheter lägger sig i om medborgarna lever osunt. Detta tar sig uttryck i en avsevärt lägre medellivslängd i Danmark än i jämförbara europeiska länder. Medellivslängden är 78,4 år vilket bara räcker till en 23:e plats då man jämför med de 30 OECD-länderna.

Och glöm inte att det var den danska staden Nykøbing Mors som Aksel Sandemose i boken "En flykting korsar sina spår" kallade Jante, och där Jantlagen gällde.

Men idag är det Grundlovsdagen och fest. För att fira det lyssnar vi på en fin instrumental version av den danska nationalsången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar