fredag 6 maj 2011

Upp och ner?

Inkan har åkt upp till Stockholm över helgen. Vadå upp? Nästan alla i Köping säger ”upp till Stockholm”. På vilket sätt ligger Köping nedanför Stockholm? Ja, det kan ju inte vara i höjd över havet. Båda städerna ligger vid Mälaren och bör följaktligen ha samma höjd över havet. Egentligen är väl den enda plats i Sverige där man skulle kunna säga ”upp till Stockholm” i denna bemärkelse den grop bakom en bensinmack i Kristianstad som anses vara Sveriges lägsta punkt med en höjd över havet på minus 2,41 meter.

Och inte kan det väl heller handla om norr och söder på kartan. Stockholm ligger på 59 grader 20 minuter nordlig bredd och Köping 59 grader 31 minuter, alltså 11 minuter norr om Stockholm. Om kartan är vänd med norr uppåt som man brukar blir det ju ”ner till Stockholm”.

Det visar sig att svaret på frågan om vartåt Stockholm ligger ofta är fel. Särskilt i Västmanland. Alla städer i Västmanlands län ligger norr om Stockholm. Men om man söker på Google på ”från Köping”+”upp till Stockholm” får man fler träffar än om man söker på ”från Köping”+”ner till Stockholm”. 69 procent ger fel svar: Från Köping upp till Stockholm. Det blir samma sak med alla övriga städer i länet utom Sala: Arboga 58 procent fel, Fagersta 56 procent, Västerås 65 %. För Sala är det bara 37 procent fel.

Man kan jämföra med Malmö, som säkert ligger söder om Stockholm. Där blir det 20 procent fel (ner till Stockholm) och Luleå som säkert ligger norr om Stockholm med 21 procent fel (upp till Stockholm).

Från

Upp till Stockholm

Ner till Stockholm

Norr/söder om Stockholm

Malmö

80 %

20 %

- 3o 44’

Arboga

58 %

42 %

0o 04’

Köping

69 %

31 %

0o 11

Västerås

65 %

35 %

0o 17

Sala

37 %

63 %

0o 35’

Fagersta

56 %

44 %

0o 40’

Luleå

21 %

79 %

6o 15’

1 kommentar:

  1. När man bodde i Väsby sa vi ju alltid att man skulle dra till "stan" när vi pratade om Stockholm, dvs varken upp eller ner.. men när jag var i Uppsala och sa att jag skulle till "stan" (och menade Sthlm) trodde de jag menade Uppsala.. är helt säker att jag kommer säga "upp till Sthlm" när jag bor i Lund!

    SvaraRadera