måndag 12 juli 2010

Sven-Otto "torsken" Littorin

Arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin - vi minns honom som den som stoltserade med en akademisk examen som han hade köpt på nätet - fortsatte med köp-och-sälj. Han uppsökte "betalflickan Anna, 30" och köpte sexuella tjänster för två tofsar. Aftonbladet upptäckte det begångna brottet och konfronterade ministern vid hans ankomst till Visby. Några timmar därefter kallade ministern till presskonferens och meddelade snyftande att han avgår på grund av mediernas hetsjakt på honom och hans familj med anledning av hans pågående skilsmässoförhandlingar.

Den stackars nu avgångne ministern som snabbt flögs till Stockholm fick allas sympatier. Statsministern framträdde och meddelade att han beviljat avsked på de grunder som Littorin uppgett för pressen - alltså den mediala häxjakten. Inte ett ord om fnaskköpet alltså.

Efter någon dags vilda spekulationer på nätet, där man ganska snart kommit sanningen mycket nära, avslöjade Aftonbladet vad det handlade om.

Vad var det som hade hänt: Genom att mörka sexköpsbrottet försökte Littorin desarmera Aftonbladet. I mörkandet hade han god hjälp av statsministern. Att den här strategin var enfaldig vet var och en: Man kan inte ljuga när pressen vet sanningen.

Vi kommer ihåg hur det var när Gudrun Schyman fick veta att Expressen skulle avslöja hennes alkoholism och hur hon hade kissat på golvet på en bio i Stockholm. Hon slängde sig på telefonen och meddelade SVT att hon kom till morgonsoffan. Hon erkände där direkt. Expressen var desarmerad och det var Gudruns version som blev gällande. Men hon ljög inte. Hon ryckte bara åt sig initiativet. Det begrep inte Littorin och Reinfeldt.

Men den taffliga krishanteringen och skadeavgränsningen är förstås inte det verkliga problemet. De verkliga problemen är två: Statsministern hjälpte sin sexbrottsling till minister att mörka brottet. Och statsministern har haft uppenbara problem med sina ministrars vandel: En avgick på grund av att hon använt svart arbetskraft. En avgick på grund av tv-licenssmitning. En misstänks för krigsbrott. Och en är sexbrottsling.

Nog har det varit skandaler också i tidigare regeringar, men en sån ansamling små- (och vad gäller utrikesministern stor-) kriminella har aldrig tidigare förekommit. Bort med den regeringen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar