torsdag 30 juli 2009

Fint besök från Stockholm

Inkans syrra Ulla och svåger Sture från Stockholm har varit på visit. Hela Västanhedsprogrammet har körts. Först besök på Galleri Astley. Lyckligtvis hängde Vanarsky-utställningen kvar på galleriet (se tidigare inlägg den 17 juli). Mycket sevärt.

Sture som är i ingenjör tågbranschen förundrades över hur liten vändskivan – och därmed också lokomotiven – måste ha varit (som bekant står numera Haida-indianernas totempåle i vändskivans fundament). Vi gjorde en del desk research (finare täcknamn för nätsurfning) vid hemkomsten. Det visar sig då att KURJ-banans profil var gynnsam. När tågen gick med last från Riddarhyttan till Köping lutade det vanligen nedåt. Tillbaka gick tågen tomma. Lokomotiven behövde m a o inte vara så stora och starka. Enda större motlut var Forshammarsbacken. Sture räknade ut att om man skulle komma upp för den genom att ta fart behövde man ha samma hastighet som man fick av fritt fall i cirka trettio meter. Det gick med andra ord i en väldig fart på KURJ.


KUJ vändskiva och lokSen var det svampplockning i den hemska Akademiskogen söder om Västanhed. Amazonas djungler framstår som rena promenadstråket i jämförelse. Dag 2 var det mera svampplockning i den om möjligt ännu hemskare skogen på västra sidan Hedströmmen. Svampplockningen var annars som brukligt som en omvänd valrörelse. Då, när jag höll på med valrörelser, kändes det alltid som om det var ett jävla flyt. Det kändes verkligen bra. Sen kom valdagen och valnatten när det visade sig att det hade blivit fem procent. Svampplockning är oftast tvärtom. Det går uselt. Inte en svamp finns det. Oätlig skräpsvamp framstår som lovande tecken. Men när man kommer hem och ska rensa har det blivit en gigantisk skörd.
I djungeln

Att angöra en brygga


En del svamp plockades som ”sjökantareller”. Det går till så att man ror långsamt längs stranden och spanar framförallt under täta granar. Får man då syn på något gult brakar man dödsföraktande rakt in i grenverket och den som sitter i fören eller aktern (beroende på brakets riktning) häver sig med överkroppen upp på stranden för att fånga svamparna.

Plockning av sjökantareller


Kräftor nedsköljda med cava och kryddat brännvin (pors respektive Johannesört; se tidigare inlägg 19 juni, 17 juli, 20 juli och 23 juli). Sen nattbad i Hedströmmen och ingående diskussioner om Mao Zedongs roll för dagens kapitalistiska uteveckling i Kina. Det är inte alldeles säkert att alla var överens.

Allt som allt ett trevligt besök av stockholmare.

Hedströmmen by night

Korsordssystrar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar