fredag 27 september 2019

Mellanstor hund, svensk historia reviderad och tre grisar

Linnea, Sara och jag har käkat kvällsmat på Agrill i Västerås. Restaurangen har ett fantastiskt läge vid Västeråsfjärdens nordspets i Färjhamnen. När mörkret har sänkt sig ser man bara fyrens sken längst ut på Stenpiren. Jag tyckte att det kunde passa bra med den maritima miljön med ostron som förrätt. På menyn fanns Ostron Fine de Claire, Normandie. Ett ostron för 35:- och sex ostron för 175:- serverade med schalottenlökvinägrett, wasabiolja och citron. Serveras torsdag – lördag. Vi var där igår, torsdag. Men vilket besvikelse. Inte fanns det några ostron heller. Jag är beredd att slå vad om att det aldrig funnits några ostron på Agrill i Västerås, och att det står på matsedeln för att man vill skryta – ”A medium sized dog with a big dog attitude” som USA:s ambassadör en gång rapporterade hem till Washington om Carl Bildt.


Nåväl, jag höll det maritima spåret och tog in fisk- och skaldjursgryta som huvudrätt. Den var helt okej med blåmusslor, räkor, en jungfruhummer och en klick aioli för 235:-. Gott, men inte någon riktig höjdare, och definitivt inte prisvärt. Jag kollade in Göteborgs tio bästa fiskrestauranger enligt Tripadvisor. Där kan man hitta ungefär motsvarande rätt på menyn för 185:- (Gabriel), 139:- (Sjöbaren Lorensberg), 179:- (Sjöbaren Haga). Med hjälp av priset försöker den mellanstora hunden slå sig in bland de stora i fine dining-gänget.

Men det allra märkligaste med Agrill i Västerås är beskrivningen av restaurangmiljön:

Det glada 1920-talet bjöd på ett liv i sus och dus. Jazzen hade sina gyllene dagar och entusiasmen tog sin form i böljande strutsfjädrar, vackra pärlhalsband, mjuka fransar och stiliga hattar. Livet var fartfyllt och på restaurangerna staplades det höga champagnetorn och blandades färgglada cocktails.

Samma period är också känd som förbudstiden, en tid då alkohol var förbjudet. 

Motsägelsefullt, mystiskt och underbart intressant.

På Agrill har vi skapat en atmosfär som påminner om dessa tider. Tider då förbudstidens restriktioner istället blev till tändvätska för ett sprakande krog- och restaurangliv.

Jag vill gärna påminna om att folkomröstningen om alkoholförbud den 27 augusti 1922 slutade med en knapp majoritet mot alkoholförbud. Någon förbudstid har det med andra ord aldrig varit. Varifrån har Agrill fått den idén?

Summan av kardemumman blir att avsaknad av ostron, en god men inte särskilt prisvärd fisk- och skaldjursgryta samt slutligen det mycket besynnerliga försöket att skriva om svensk politisk 1900-talshistoria inte kan belönas med mer än tre grisar. Synd på ett så fantastiskt läge för en krog.

Tidigare matrecensioner
Fem grisar Matkonsulatet 

Fyra grisar Högsjö wärdshusNya serveringen, ÄngelsbergKlostergatans vin och delikatess, Lund, KungsörstorpKohlswa herrgårdDjäknebergets restaurangGrythyttans gästgivargårdWärdshuset Gaggeska gården,  Bryggans Bar och CaféVästeråsPressklubbenGripsholms VärdshusUlvsby herrgård, Sunne, Konserthusterrassen, VästeråsLa Cantina, Södertälje, Zorbas taverna, Kolsva, Söders HjärtaLake Lodge, Karlskoga, Nya HattfabrikenFärna herrgårdTolvsbo bergsmansgårdVatten, Skärhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar