tisdag 25 januari 2011

Länsstyrelsen hänger inte med

Från den 1 januari 2007 tillhör Heby kommun inte längre Västmanlands län. Kommunen har förts över till Uppsala län. Frågan om Hebys länstillhörighet har stått på dagordningen länge och väckt mycket ont blod. 1998 ordnades en lokal folkomröstning. 57,5 procent röstade för länsbytet. I kommunalvalet 1998 uppträdde också ett särskilt Länsbytarparti som fick 10 procent av rösterna. I nästa val ökade Länsbytarpartiet till 19 procent. Partiet som leds av miljonärshustrun Charlotte Wall (född friherrinan Charlotte Palmstierna) finns fortfarande med men har bytt namn till Lokala partiet och fick 2010 10 procent av rösterna.

Med stöd av folkomröstningsresultatet skrev Heby kommun till regeringen och bad att få byta län. Regeringen sa nej två gånger under 2001. På borgerligt initiativ tog riksdagen över från regeringen och beslöt om länsbytet hösten 2005.

Trots denna långa strid och den imponerande uppställningen på länsbytarsidan är det vanligt att kartor över länsindelningen som man ser i tidningar och tv ännu fyra år efter länsbytet för Heby kommun till Västmanlands län. Att tidningarna inte representerar mer av allmänbildning är inte ägnat att förvåna. Lite mer förvånad blir man av att de statliga myndigheter som framförallt ansvarar för den regionala förvaltningen inte har hängt med. På länsstyrelsernas gemensamma webplats finns en karta över Sveriges län. Där är Heby (den lilla utbuktningen i nordöstra delen av Västmanlands län) fortfarande en del av Västmanlands län.

Har Heby kommun, riksdagsmajoriteten, adeln och storfinansen sett det?


Klicka för större karta!

Vargen ännu oskjuten
Elfte dagen av vargjakten. Alla västmanländska vargar har hittills klarat livhanken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar