tisdag 9 februari 2010

Dagens språkpolis


Den första februari rapporterade Sveriges Radios korrespondent i Kina Hanna Sahlberg om nätcensuren i Kina på P4. Så här presenterades inslaget:

Å vi ska alldeles strax österut. Nä inte till Stockholm utan till Kina. Där så hårdnar nätcensuren. Där är ju en sökmotor som Google som vi använder ja som ett riktigt vardagsverktyg ähh dom som ä nätanvändare här i Sverige som man använder flera gånger varje dag. De är i Kina så ä dä ju ocensurerat ja mer eller mindre det är olagligt å använda. Nätanvändarna i Kina dom ställer sig frågan om dom ska använda den ocensurerade dom ocensurerade alternativen som Google för att komma åt information som dom ja vill veta eller om dom ska använda dom censurerade … censurerade sökverktygen som finns inhemska alternativ. Äh de e inte alla kineser som äh e emot att censuren har hårdnat … på nätet. Vi ska alldeles strax höra tre kinesers syn på det här.

Visst är det trevligt med den informella tonen på radion. Det var mer högtidligt förr. Men samtidigt undrar man vem som ska ha talets gåva om inte en radiopratare?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar