måndag 8 juli 2024

Fri information är demokratins livsluft

Utan informerade medborgare fungerar inte demokratin. Information om vilka beslut som är på gång är nödvändig för att medborgarna ska ha en chans att påverka besluten. Information om vilka beslut som har fattats och på vilka grunder är nödvändig för att medborgarna ska kunna utkräva ansvar i efterhand. Utan medborgarinflytande och ansvarsutkrävande ingen demokrati.

Media har förstås en roll att spela, men särskilt för små, perifera kommuner blir bevakningen med nödvändighet svag. Detsamma gäller faktiskt också storstädernas förortskommuner som lätt hamnar i storstadens medieskugga. Men tidningarna är företag, som inte har obegränsade resurser och med fallande upplagor och en annonsmarknad som alltmer styrs mot internet minskar resurserna. Public service har inte heller obegränsade resurser, och hotas av rikspolitikens högerkrafter med nedskärningar.

Ett stort ansvar som demokratins väktare faller då på kommunernas tjänstemän och politiker. I Skinnskattebergs kommun finns en lång tradition av att hålla medborgarna i okunnighetens dunkel. Den grundlagsfästa offentlighetsprincip som vi i Sverige är så stolta över ger en möjlighet för både medborgarna, organisationer och media att få insyn. Även offentlighetsprincipen urholkas.

Myndigheter och kommuner tar numera ut orimliga avgifter för att lämna ut offentliga handlingar. I Skinnskattebergs kommun ligger nu ett förslag att ta betalt sex kronor per sida som lämnas ut. Möteskallelser och –protokoll ger vanligtvis så lite information att det är omöjligt till och med att förstå vad som kommer upp för beslut och vilka beslut som fattats.

Man kan illustrera med den aktuella frågan om avgifter för att lämna ut offentliga handlingar. Så här ser det ut i protokollet från kommunstyrelsen:


Det är i praktiken omöjligt att förstå vad det är som kommunstyrelsen har beslutat. Här finns inte ett ord om vad det ska kosta att få ut offentliga handlingar. För att förstå det måste man ha tillgång till den ”tjänsteskrivelse” med ”upprättat förslag” som det hänvisas till i protokollet. Och den tillgången får man inte. Den som vill ha ut alla dom handlingar som ligger bakom dom olika beslut som kommunstyrelsen vid det här tillfället tog kommer med dom nya reglerna att få punga ut med över 1 000 kronor.

Få medborgare kommer att kosta på sig att hålla sig informerad om beslut i dom politiska organen i kommunen. Det kommer att kosta minst 30 000 kronor att på detta sätt hålla sig informerad om besluten i fullmäktige, styrelsen och nämnderna under ett år. Bilagorna till senaste fullmäktige omfattade 51 sidor, alltså 306 kronor. Och det var lite i förhållande till vad det kan vara.

Nu behövde man faktiskt inte punga ut med några pengar för fullmäktiges möteshandlingar. Efter mångårigt tjatande har kommunen faktiskt börjat lägga ut dessa på nätet. Redan 2016 lämnade Vänsterpartiet en motion där dom föreslog att alla möteshandlingar skulle läggas ut på nätet. Gissa hur det gick med det förslaget! Däremot finns fortfarande inga handlingar för vare sig kommunstyrelsen, nämnderna eller utskotten. Man har inte lyckats lösa det tekniska sägs det.

Det har en rad andra kommuner lyckats med. I vår omgivning har man lyckats med det i Enköping, Fagersta, Köping, Ljusnarsberg, Norberg, Surahammar och Västerås, bara för att ta några exempel. I Skinnskatteberg väljer man istället att ta betalt, medan dom kommuner som lägger ut möteshandlingar på internet faktiskt har nolltaxa.

Höga avgifter motverkar offentlighetsprincipen

Får man göra så här? Ja, både myndigheter och kommuner får ta ut avgifter för kopior, också elektroniska kopior. Det enda som lagen garanterar är att man gratis på plats får ta del av handlingarna, och det är också tillåtet att kopiera dom. För statliga myndigheter finns det en förordning om detta – avgiftsförordningen. Där föreskrivs att man får ta ut en avgift på 2 kronor per sida för kopior (Avgiftsförordningen 16 §). Men avgiftsförordningen gäller inte för kommunerna. Där är kravet att det ska finnas en fastställd taxa. Har man inte det får man inte ta ut någon avgift. Många kommuner har valt att så att säga kopiera relevanta delar av avgiftsförordningen, och avgiften på två kronor tillämpas av många kommuner, till exempel Kungsör, Hedemora, Lindesberg, Sala, Smedjebacken, Surahammar och Örebro. Det finns en del som har högre avgifter. Några exempel kan vara Enköping och Västerås (4 kr) Hallstahammar (5 kr), Arboga (6 kr) och Ljusnarsberg (7 kr). Men då ska man komma ihåg att tre av dom kommuner som tar mer betalt än två kronor lägger ut handlingarna gratis på nätet.

Det är inte bara många Skinnskattebergsbor som tycker att det här är ett oskick som hotar den kommunala demokratin. JO skriver i ett utlåtande:

I 2 kap 1 § TF anges att handlingsoffentligheten är avsedd att främja ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning. Den har stor betydelse från bl a rättssäkerhetssynpunkt genom att myndigheternas åtgärder är föremål för allmän insyn får allmänheten möjligheter att kontrollera deras handläggningsrutiner och effektivitet m m, vilket skapar vissa garantier för att myndigheterna inte missbrukar sin makt. Det är enligt min mening uppenbart att en avgift för kopior av allmänna handlingar inte bör sättas alltför högt. En för hög avgift medför att enskilda avhåller sig från att beställa kopior av allmänna handlingar vilket direkt motverkar syftet med offentlighetsprincipen. (JO 2002/03: JO1 Dnr 3452-2000)

För höga avgifter motverkar alltså enligt JO offentlighetsprincipen, rättssäkerheten, möjligheterna att kontrollera myndigheterna och att motverka maktmissbruk. Det får väl sägas, att det är just detta som dom styrande i Skinnskattebergs kommun håller på med.

Verner von Heidenstam skrev redan 1899:

Det är skam, det är fläck på Sveriges banér,

att medborgarrätt heter pengar

(Medborgarsång, 1899)

Det finns en demokratirörelse

Men det finns en motrörelse. I Skinnskatteberg har den tagit sig uttryck i Facebook-gruppen: Skinnskattebergs kommun – tvärpolitiskt samtal om framtiden. Där diskuteras flera frågor som är aktuella i kommunen såsom den ekonomiska krisen, oförmågan att anta en budget för 2024, den allmänna oredan i beslutsfattandet, den infekterade brandstationsfrågan, olika former av korrupt beteende. En viktig fråga har varit just att driva på handlingsoffentligheten: Möteshandlingar ska publiceras på nätet och vara fritt tillgängliga. Dom höga avgifter som tas ut för att lämna ut kopior har kallats ”Demokratiskatt.” Medlemmar i gruppen har också själva kopierat allmänna handlingar och till och med ur egen ficka betalat för kopior. Handlingarna har därefter lagts ut på nätet. Genom stora insatser har gruppen därigenom skött en del av det demokratiansvar som annars vore kommunens och partiernas uppgift.

Gruppen har också dragit igång en namninsamling mot ”Demokratiskatten”. Namninsamlingen hade häromdagen undertecknats av 95 personer, och flera namn strömmar in. Enligt samstämmiga vittnesmål har det utfärdats en bannbulla av ledningen för Socialdemokraterna i kommunen. Det är förbjudet för medlemmar att bli medlemmar i FB-gruppen. Vilket straff som väntar den som bryter mot förbudet är oklart, men det är uppenbart att man hamnar i onåd hos ledningen. Varför det socialdemokratiska partiet tar i så för att försvara SD+L-styret i kommunen är också obegripligt. Flera exempel finns t ex den starka reaktionen från arbetarkommunens styrelse mot en kritisk insändare (det så kallade Vicky-gate) som man på alla sätt försökte ta heder och ära av.

Men många socialdemokrater struntar förstås i förbudet. För närvarande har FB-gruppen 275 medlemmar, varav många är socialdemokrater. Och gruppen växer från dag till dag. Gruppen är ett bra exempel på hur en demokratirörelse kan ta sin startpunkt i sociala medier. Jag är övertygad om att denna demokratirörelse kan utvecklas och pressa tillbaka dom auktoritära krafter som destruktivt lagt vantarna på kommunen.

Kampen fortsätter!

 


4 kommentarer:

  1. Att folk har insyn är grundläggande för en demokrati. Hur skulle den annars fungera?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som Skinnskatteberg.
      Ingen insyn. Tjänstemannastyre. Korruption. Jäv. Egenintresse. Hot.

      Radera
  2. Jag tycker det är fruktansvärt att man hotar kommunanställda med att de skall förlora jobbet om de har en egen åsikt.

    SvaraRadera
  3. Läst på lite från andra kommuners dokument för taxor. Man ser att fröken eller fru Ahlbin kopierat vissa formuleringar rakt av och ignorerat de mest väsentliga. Exempelvis att digitala handlingar som redan är upprättade som en digital handling (som alla våra politiska handlingar) skickas per e-post utan avgift, alltså gratis. Man tar de ”sämsta” delarna för medborgarna från allt man omvärldsbevakar och ignorerar respektive kommuns delar som gynnar deras medborgare. Skinnsberg levererar igen. Snälla LLR inse vad den inkompetenta ledning så väl politiskt och förvaltningsmässigt sysslar med och ta tillbaka det goda i Socialdemokratin. Att de skyddar hr chef som är grunden för ditt omtvistade omställningsbidrag är inte skäl nog att tillåta dumheter och inkompetens. Du sökte, de beslutade, att söka är fritt, att bevilja utan att följa regelverk faller inte på dig.

    SvaraRadera