lördag 20 februari 2016

Ensamkommande flyktingbarn på Karmansbo herrgård

Ute snöade det ymnigt. I stora matsalen på Karmansbo herrgård hade minst ett sjuttiotal personer samlats för att informeras om den kommande verksamheten på herrgården. Det ska bli HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn är det tänkt.

Karmansbo herrgård ägs av Wenche och Gerhard Engström. De har ägt den sedan 2004 då de köpte herrgården av Volvo som haft den som kursgård. Gerhard Engström är som tidigare VD och nu styrelseordförande för Skinnskattebergs största företag Systemair det närmaste en modern brukspatron man kan komma.

På Karmansbo herrgård bedrevs hotell- och restaurangrörelse. Hösten 2014 lades herrgården ut till försäljning för 12 miljoner kronor. Så småningom köptes den för en betydligt lägre summa av Karmansbo herrgård AB. Gissa vem som äger det bolaget?
I somras skulle det bli vårdhem för missbrukare där. Det ledde till starka NIMBY-reaktioner hos lokalbefolkningen. Bärgslagsbladet rapporterade:

– Vi är både chockade och förtvivlade. Det kändes som att drabbas av ett oväntat dödsbud, samma känslor av sorg och förtvivlan, säger de.
De boende är oroliga över att påtända, kriminella personer ska stryka omkring i deras närhet

Men nu var det som sagt nya bud. Örjan Westlund från Vällingby VD för Skandinavisk Vårdtjänst var på plats. Likaså Konny från Oskarshamn och Staffan från Orsa (lite oklart, han ville inte riktigt berätta var han bor). ”Det hade blivit en enorm efterfrågan från socialtjänsterna på HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn” sa Örjan på frågan om varför man ändrat sig. På ren svenska hade alltså marknaden ändrat sig. Det fanns mer att tjäna på flyktingar än på alkoholister.

Konny började med att klargöra sin kompetens: Han var minsann VD i tre vårdbolag (men Örjan slår honom för han har 14 styrelseengagemang i olika bolag, men det sa han inte). Konny pratade också lite om vädret.

Den riktiga kanonen var Staffan (som inte villa säga var han bor, men kanske var det i Orsa). Staffan hade varit i Karmansbo tidigare och presenterat den förra affärsidén. Det var de i publiken som kom ihåg det.
Då sa du hånfullt att vi skulle vara glada för att det inte var ett HVB-hem som skulle öppna och nu är du här igen och tänker öppna just ett HVB-hem, uttryckte någon.

Tidigare hade det utlovats både av den hemlighetsfulle Staffan och av Wenche Engström att det minsann inte kunde bli frågan om något flyktigboende. Varför är oklart, kanske var det för att man befarade en ännu starkare NIMBY-reaktion. Det gick också rykten om att Bert Karlsson visat intresse och många såg honom som den oseriösa företagaren personifierad. Det må vara hur det vill med den saken, ändrat sig hade både fastighetsägaren och driftbolaget. Och det var i alla fall troligen inte av godhet.

Men nu skulle det bli fint. När det gäller skolgång hade man redan haft kontakt med kommunen, men riktigt maffigt var det med fritidsutbudet. Men så var det också hemlige Staffan som berättade: I Skinnskatteberg fanns fotboll och i Västerås boxning. Men man kunde också tänka sig simning (”de sjunker ju” teaterviskade någon i publiken), fiske, styrketräning, orientering och viltvård. Ja det finns t o m en elljusslinga. Publiken var inte lika övertygad om fritidsutbudets bredd: ”Här finns ju inte ens en kiosk”, sa någon.

Om det hade upplevts som ett dödsbud med missbrukaranstalten, så släppte ändringen istället loss skräcken för islam. Någon påminde om den kvinna i personalen på ett HVB-hem i Mölndal som mördats av en boende:

Deras regelverk utgår från islam och koranen medan vårat regelverk utgår från regering och riksdag. De har en hederskultur. Det har betydelse för de som bor häromkring.

Andra citat:  ”Ni tar ifrån oss tryggheten.” ”De har en helt annan kultur. Det är oroväckande.” ”Det var ju en bomb i en föreningslokal i Stockholm.” ”De kommer att slå sönder möblerna i huset eller tutta på.”

Islams påstådda kvinnosyn bekymrade. Det fanns de som menade att om en kvinna tittade en muslim i ögonen betydde det att hon vill ligga. ”Men de kanske inte bryr sig om gamla kärringar” utbrast någon. Om det var en förhoppning eller besvikelse framgick inte.

Det var med andra ord två intressen som kolliderade: Privat vinstintresse från Örjan, Konny och Staffan (och kanske Wenche och Gerhard) och en obefogad skräck för islam. En inte i allt upplyftande tillställning med andra ord.

Om inte det privata vinstintresset på det här sättet släppts in i den offentliga verksamheten hade det kanske också varit möjligt att förbereda lokalbefolkningen på ett bättre sätt än vad den hialöse Staffan klarade av.


Praeterea censeo
Det finns politiker och partier som samarbetar med Sverigedemokraterna. De har köpt SD:s röster för att få egna maktpositioner. I utbyte har SD fått positioner som de annars inte skulle ha fått. Sådana politiker och partier (fascistkramare) bidrar till att få rasisterna att se ut som vore de rumsrena. Fascistkramarna borde skämmas. Och avgå. 


1 kommentar:

  1. Henry Bäck! Så bra och klokt Skrivet....Kristina Ohrmér i Karmansbo

    SvaraRadera