torsdag 11 juni 2009

Snopet 1: EU-valet i Skinnskatteberg

EU-valet är över. Skinnskatteberg utmärkte sig med landets lägsta valdeltagande (36,2 procent). Valresultatet i övrigt liknade i mycket valresultatet i hela Sverige http://www.val.se/val/ep2009/slutresultat/kommun/19/04/index.html. Om man jämför med förra valet till Europaparlamentet så var förändringen ungefär som i hela landet för moderaterna, kristdemokraterna, junilistan, sverigedemokraterna och feministiskt initiativ.

Betydligt bättre än i riket gick folkpartiet (en ökning med 10 procentenheter, 6 procentenheter bättre än i hela landet), socialdemokraterna (ökade med 3,7 procentenheter) och piratpartiet. Däremot gick det sämre för vänsterpartiet (minskade med 13 procentenheter mot 7 i hela landet), miljöpartiet och centern).

En fråga som anmäler sig är förstås hur den politiska turbulensen i Skinnskattebergs kommun har påverkat valresultatet. Vinnarna folkpartiet tillhörde ju den avsatta borgerliga majoriteten, medan storförlorarna vänsterpartiet är en del av den nya majoritetskoalitionen.

Det är förstås inte lätt att svara på en sådan fråga bara utifrån valresultaten. Dessutom fanns ju i kommunen ett parti (Skinnskattebergsdemokraterna) som det inte gick att rösta på i EU-valet. Omvänt kunde man i 2006 års kommunalval inte välja vare sig junilistan eller piratpartiet.

När Skinnskattebergsdemokraterna uppträdde i 2006 års kommunalval och fick 15 procent av rösterna minskade socialdemokraterna samtidigt med 13 procent och vänsterpartiet med 3 procent. Det är kanske därför inte alltför vågat att anta att de flesta som då röstade på det nya partiet var före detta s-väljare.

Om dessa hade gått tillbaka till att rösta på socialdemokraterna i EU-valet borde socialdemokraterna ha fått 50 procent, vilket istället blev 36 procent. Om man på samma sätt gör rimliga antaganden om varifrån de röstande på junilistan, sverigedemokraterna, piratpartiet och FI kom blir slutsatserna lite annorlunda än vid den första anblicken.

* Moderaterna, kristdemokraterna och vänsterpartiet har inte i någon större utsträckning förlorat röster mellan 2006 och 2009.

* Storvinnarna även i Skinnskatteberg blev folkpartiet och miljöpartiet.

* Socialdemokraterna och centern har tappat röster i kommunen.

Dessa slutsatser gäller alltså även sedan jag försökt ta hänsyn till rikstrenden och till att alla partier inte fanns med i båda valen. I termer av kombattanterna i den lokala politiska röran är resultatet inte entydigt. Det handlar inte om några dramatiska förändringar för någondera sidan. Dock tycks väljarna till en del ha belönat folkpartiet och straffat socialdemokraterna.

I ett tidigare inlägg har jag varnat den nya majoriteten. Folkpartiet har med det avsatta kommunalrådet Carina Sandors agerande i opinionen lyckats framställa sig som hjältar och den nya majoriteten som skurkar. Den nya majoriteten har höjt skatten, tagit makten på ett påstått olagligt sätt och lagt ned en byskola. Det blir tyvärr inte så publikfriande.

Slutsatsen blir liksom tidigare. Nu måste den nya majoriteten öka takten och vrida politiken åt vänster: det måste finnas klassperspektiv, ett feministiskt perspektiv och ett miljöperspektiv i den lokala politiken. Och det gäller att göra den nya politiken synlig för kommuninvånarna och peka på hur den skiljer sig från borgerlig politik. Om femton månader är det kommunalval.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar