måndag 20 juli 2020

Det hände i juli i Skinnskatteberg



1899 Frisinnat valmöte
Ett frisinnadt valmöte i onsdags kväll i Kungsör uppställde till kandidat för Västmanlands västra domsaga i främsta rummet byggmästare Albert Andersson i Kungsör samt nämnde vidare förslagsvis som kandidater nämndemannen Erik Jonsson i Berg, Valskog och bruksägare Ernst Heijkenskjöld på Skinnskatteberg. Hr Andersson tillkänngaf sin anslutning till folkpartiets program. Han gick med på det politiska streckets sänkande till det kommunala och påyrkade snar uppgörelse med Norge på likställighetens grund. Han ansåg flaggfrågan mindre väsentlig och sympatiserade med strävanden för Sverges neutralitet samt motsatte sig ohejdade rustingsförslag. En valkommitté tillsattes för att utröna de båda andra kandidaternas politiska ståndpunkt och för att samråda med öfriga kommuners valmän. Inemot 50 valmän närvoro å mötet. (DN 28/7 1899)


Svensk och norsk flagga med unionsmärket, den s k sillsalladen. Mindre viktig fråga enligt riksdagskandidaten Albert Andersson
1937 Industriarbetarläger
Industriarbetarläger – friluftsläger för industriarbetare under semesterveckan – har i år praktiserats för andra gången av Västmanlands läns gymnastikförbund och slagit lyckligt ut. Fjolårets vällyckade läger var det första i sitt slag i Sverige och banade vägen för denna moderna och stärkande form av semester- och friluftsliv i vårt land. Årets läger var förlagt till en övergiven lasarettsbyggnad i det natursköna Skinnskatteberg och utspisningen skedde från ett närliggande pensionat. Invid de vackra Vätternstränderna framlevdes under tio dagar ett friskt lägerliv … Kostnaden för deltagarna var endast 1 kr. pr dag för logi och 4 mål pr dag. (DN 1/7 1937)

1934 Järngruvor inmutas i trakten av Darsbo
VÄSTERÅS, måndag.
T.T. Skinnskattebergs bruks aktiebolag har begärt och erhållit inmutning av tre gruvor, belägna vid Darsbo i närheten av det område inom Skinnskattebergs kommun, där Bolidenbolaget f.n. bedriver undersökningar för att utreda guldförekomst. Fyndigheterna innehålla huvudsakligen järnmalm. (DN 3/7 1934)

1935 Skandinaviskt gymnasistmöte
VÄSTERÅS, onsdag.
T.T. På Skinnskattebergs herrgård i Västmanland öppnas på onsdagen ett skandinaviskt gymnasistmöte, anordnat av Fria kristliga gymnasiströrelsen. Omkring 150 ungdomar kommer att delta … Programmet upptar föredrag, bibelstudier m.m. (DN 25/7 1935)

1951 Väggar sprängdes i wallboardfabrik
En explosionsolycka inträffade på onsdagskvällen vid Statens skogsindustriers wallboardfabrik i Skinnskatteberg.
Explosionen skedde i härdugnarna och var så kraftig att en av väggarna sprängdes ut. Lyckligtvis fanns inga människor i närheten, annars hade olyckan fått mycket svåra följder. Wallboarden i härdugnarna fattade nämligen eld och en våldsam rökutveckling försvårade släckningsarbetet. Efter omkring en timme hade dock brandkåren lyckats släcka elden. En följd av olyckan blir att fabriken under den närmaste tiden icke kan köra med full kapacitet. (DN 5/7 1951)

1954 Klockan tillbaka efter 23 år
En klocka, som borttappades för 23 år sedan har i dagarna återfunnits av sågverksarbetaren Axel Julle, Skinnskatteberg. Han skulle besöka skogsarbetaren Gustav Källberg, Kärrkulan, Riddarhyttan, och då han gick efter vägen upp mot gården fick han se en klocka ligga på dikeskanten, framspolad av senaste tidens kraftiga regn.
Han tog med sig klockan upp till gården, där man kände igen den som den förlorade klocka som ägts av framlidna fru Elin Källberg. Ett av barnen hade för 23 år sedan fått låna klockan och så tappat den. Trots livligt sökande återfanns den då inte. Trots att klockan legat så länge i jorden såg den ut att ha klarat sig relativt bra. (DN 26/7 1954)

1959 Mordbrand i Hultebo
En man i 70-årsåldern från Skinnskatteberg, som suttit anhållen som misstänkt för att ha anlagt eld på en gård i Hultebo, begärdes på onsdagen häktad av landsfogde Erik Lindström, Västerås. Domstolen, som höll häktningsförhandling i tingshuset i Köping, biföll landsfogdens begäran och beslöt att mannen skall undergå sinnesundersökning. (DN 9/7 1959)

1966 Västanhed
Västanheds Fritidsområde
(I SKINNSKATTEBERGS KOMMUN)
Beläget i vacker bergslagsnatur mellan Uttersberg och Karmansbo. (Se hänvisningsskylt vid vägen). 150 tomter med vatten, el. tel. till varje tomt. Visning lördagen den 2/7 kl 11 – 17.
AB ANEBY INDUSTRIER
ANEBY
Försäljningskontoret i Västerås. Telefon 021/119 20.
(DN 1/7 1966)

I nästa annons har Filip Erikssons affärsbyrå i Kolsva tagit över försäljningen och nu brer man på lite tjockare:

I vacker och naturskön bergslag mellan sjöarna Åndern och Tomasbosjön utefter Hedströmmen … Tomterna har soligt västerläge och belägna i löv- och barrskogsmark … Till samtliga tomter finnes bilväg, dricksvatten och el. (DN 30/9 1966)

1971 Fyra brandkårer i kamp mot skogsbrand
En omfattande skogsbrand härjade på måndagseftermiddagen ett stort skogsområde mellan Baggbron och Malingsbo ca tre mil från Fagersta. Brandkårerna i Skinnskatteberg, Söderbärke, Ludvika och Norberg bekämpade elden varjämte 20 man från domänverket och lika många från Riddarhytte bruk medverkade vid släckningen. Släckningsarbetet försvårades genom att vattentillgången var dålig. (DN 6/7 1971)

1982 Gruvepoken slut i Riddarhyttan
Nu är gruvepoken slut i Riddarhyttan, där brytning pågått i flera hundra år. Vid veckoslutet slogs elströmmen av i Bäckegruvan som varit i drift sedan 1800-talet. Några timmar efter stoppet började vattnet sippra in i gruvschakten. Om några år är de ner än 100 meter djupa gruvhålen vattenfyllda.
— På 1940-talet blomstrade Riddarhyttan, berättar veteranen Klas Smedberg. Då hade 900 jobb i Riddarhyttan.

De tjugo som nu är kvar skall avveckla verksamheten ovan jord och sedan får de se sig om efter nya jobb. (DN 11/7 1982)

Bäckegruvan. Bild: Dag Lindgren
1983 Näsblod tolkades som våld
En 72-årig man i Skinnskatteberg beställde en ambulans till sitt hem, där hustrun råkat ut för en olyckshändelse.
I stället kom polisen och grep mannen och förde honom till polisstationen i Fagersta misstänkt för hustrumisshandel.
Mannen har nu anmält polisen till JO.
Enligt mannen hade hustrun drabbats av näsblod. När hon hukade sig ned slog hon ansikten i bordskanten och blödningen blev värre.
Polismännen frågade aldrig hustrun hur skadan uppkommit. (DN 9/7 1983)

1992 Brandbomb mot flyktingar på Brukshotellet
Sedan i söndags har ett 40-tal asylsökande tagit sin tillflykt till gräsplanen utanför polishuset i Fagersta. Orsaken är ett försök att sätta eld på Brukshotellet i Skinnskatteberg där de inkvarterats av invandrarverket.
I lördags kväll kastades två brandbomber mot Brukshotellet. Ingendera nådde fram till byggnaden. Den ena brandbomben fattade eld, men släcktes snabbt. Ingen människa skadades. (DN 7/7 1992)

Flyktingarna, från f d Jugoslavien av ”zigenskt ursprung” flydde med buss till Fagersta.
Två dagar senare rapporterade DN att en man anhållits misstänkt för att ha deltagit i attentatet. Mannen nekar men en kamrat till honom har erkänt att han tillsammans med en annan person kastat bensifyllda flaskor utanför flyktingförläggningen. Fagerstapolisen trodde sig om att få fram ett erkännande från den andre mannen och höll honom därför kvar.


Det var då det

I Dagens Nyheters arkiv finns tidningar från december 1864 till och med december 1992. Jag har botaniserat i materialet för att se vad som skrivs om Skinnskatteberg. I serien ”Det var då det” publicerar jag inlägg som bygger på detta unika material.

För länkar till tidigare inlägg klicka här



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar