tisdag 23 juni 2020

Körstämman i Skinnskatteberg




SKINNSKATTEBERG, söndag.
Då solen sakta och motvilligt sänkte sig ned bakom talltopparna i skogsbrynet och sommarkvällen övergick till natt porlade plötsligt en strid ström av körsång fram över Herrgårdsängen i Skinnskatteberg. Två tusen körsångare satt utspridda på ängen i små grupper. (DN 20/6 1983)


Herrgårdsängen. Foto: Kenneth Sund

Så inleddes DN:s rapportering från Körstämman 1983. Detta var den andra körstämman. Den första var året innan. Med ett par års uppehåll mot slutet pågick detta årliga evenemang ända till 2012. Körstämman i Skinnskatteberg, som är landet enda, besöktes av 8 000 personer. Höjdpunkten var när Kjell Lönnå lyckades få hela publiken på Herrgårdsängen att sjunga allsång och knäppa med fingrarna.

”För Skinnskatteberg har körstämman betytt väldigt mycket. Den har skapat gemenskap i ett samhälle som för ett år sedan befann sig i sin värsta kris någonsin, då boardfabriken hotades av nedläggning” sa Ulf Stenberg, kommunens kulturchef till tidningens utsände.

Inför 1985 års körstämma konstateras att Skinnskatteberg blivit ett musikcentrum i Sverige:

Lilla Skinnskatteberg håller på att rycka upp sig till ett musikcentrum av rang. Knappt har elektronmusikfestivalens attiraljer forslats bort så är det dags för körstämma i det stora formatet, den 14 – 16 juni. Exakt hur många medlemmar var och en av de hundratals körerna mönstrar må vara osäkert men att ortens befolkningsunderlag mångdubblas under dagarna kan man lugnt utgå ifrån. (DN 11/6 1985)

Succén växte från år till år. Om 1986 års stämma skrev musikskribenten Oscar Hedlund:

Ortens enda kommunalråd, Folke Wretman, brukar då kunna gå omkring och se nöjd ut, i år bland 3 600 sångare och deras 13 000 åhörare.
Det här måtte vara en av de mest välskötta av sommarspektaklen i Sverige.
Och det blir vansinnigt trivsamt när 17 000 människor har gett sig fanken på att träffas och ha det trevligt.
Det enda fyllot, en import från Fagersta, nyktrade till av brist på polisiär provokation. Dessutom är det inte lätt att hävda sitt medförda skrål i ett sjungande folkhav. (DN 22/6 1986)

I rapporteringen från 1987 års körstämma uppmärksammas också de logistiska utmaningarna:

Körstämman pågår i hela Skinnskatteberg. 750 familjer upplåter rum åt deltagare. Man bor i skolor och tält. Konserterna sker överallt, i gymnastiksalen och järnvägsstationen och i kyrkan. Och utomhus i Herrgårdsängens grässluttning med utsikt ner mot sjön. (DN 15/6 1987)

1989 måste man ställa upp nio sovvagnar på ett spår vid stationen som provisoriskt hotell för hundratals sångare.

1988 framhålls vilken betydelse körstämman haft för det krisdrabbade samhället: Folk greps av panik när boardfabriken skulle läggas ned. ”Stämningen här var bedrövlig. Folk slumpade bort sina villor och flyttade så snabbt de kunde. Det var körstämman som fick hela Skinnskatteberg att repa mod” säger Agneta Falknäs, ordförande i körstiftelsen (DN 20/6 1988).


Det var då det

I Dagens Nyheters arkiv finns tidningar från december 1864 till och med december 1992. Jag har botaniserat i materialet för att se vad som skrivs om Skinnskatteberg. I serien ”Det var då det” publicerar jag inlägg som bygger på detta unika material.

För länkar till tidigare inlägg klicka här




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar