tisdag 20 augusti 2013

Att skylla på offret

Riksdagsledamoten Veronica Palm i slöja. Bild från SvD.


En gravid kvinna misshandlades på offentlig plats i Farsta fredagen den 16 augusti. Hon uppgav att en okänd man började dra i hennes slöja och kläder och skrek ”såna som du ska inte vara här”. Mannen ska ha dunkat hennes huvud så hårt mot en bil att hon blev medvetslös.

Denna händelse, som inte är unik utlöste ett ”slöjuppror” på de så kallade sociala medierna. Icke-muslimska kvinnor tog på sig slöja. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm motiverade sitt deltagande i slöjupproret på Instagram: ”Ingen ska diskrimineras, trakasseras eller misstänkliggöras beroende på hur man väljer att klä sig”.

I debatten om sexuella övergrepp är det ett sedan länge känt faktum att man skyller övergreppen på offrets eget beteende. Wikipedia rapporterar några kända fall:


  • Den australiensiske muslimske predikanten Feiz Mohammed höll 2005 ett tal som fick uppmärksamhet i media i Europa och USA. I talet gav han kvinnor själva skulden för att de blivit våldtäktsoffer. Han sa: ”En kvinna blir varje minut ett offer för våldtäkt någonstans u världen. Varför? Det är ingen annans skuld än hennes egen. Hon visade upp sin skönhet för hela världen. Utan axelband, med bar rygg, med bara armar, visande sina ben, inget annat än sataniska kjolar, kjolar med sprund, genomskinliga blusar, minikjolar, tighta jeans: allt detta för att reta män och uppväcka hans köttsliga natur.”
  • I ett fall som blev uppmärksammat 2011 anklagades ett elvaårigt våldtäktsoffer som varit utsatt för upprepade gängvåldtäkter i Cleveland, Texas, av försvarsadvokaten för att vara en förförerska som lockade män i olycka.
  • I fallet i december 2012 när en kvinna våldtogs och mördades i Indien skyllde vissa indiska tjänstemän och politiker på offret, hennes klädsel och att hon var ute sent på natten.

I Islam brukar man hänvisa till Koranen 33:57 som motiveringen för varför kvinnor ska vara beslöjade:

Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar - och till [alla] troende kvinnor - att de [utanför hemmet] noga sveper om sig sina ytterplagg; på så sätt blir de lättare igenkända [som anständiga kvinnor] och undgår att bli ofredade. Gud är ständigt förlåtande, barmhärtig.

På muslimska hemsidor kan man se argumentationen utvecklad:

Dessa regler kommer huvudsakligen ur tanken att kläderna inte skall vara orsak till frestelser. Heltäckande kläder som varken är onödigt utsmyckade eller genomskinliga och som inte parfymerats eller sitter åtsmitande drar inte till sig oönskad uppmärksamhet (http://islam.se/kvinnosyn/slojan/)

Min syster i Islam!
Slöjan är en plikt och föreskrift från Allah vars syfte att upphöja och hedra dig. Bärandet av den korrekta islamiska slöjan bevarar dig och är ett skydd för samhället då den hjälper till att förebygga utspridning av frestelser och skamlöshet (http://www.alhijab.se/).

Det är uppenbart att det är precis samma tankemönster som präglar den galning som hoppade på den muslimska kvinnan i Farsta, de som skyller våldtäkter på att offret klätt sig eller uppträtt utmanande och det muslimska påbudet att kvinnor ska vara beslöjade. I alla fallen handlar det om att ett våldsoffer får skylla sig självt. Hon har genom sin klädsel eller sitt uppträdande provocerat fram våldsangreppet. På så sätt framstår Veronica Palms och andras agerande till stöd för beslöjade kvinnor som ologiskt. Visst var angreppet i Farsta ett angrepp på rätten att klä sig som man vill utan att utsättas för våld. Men beslöjandet i Islam är alldeles tydligt ett uttryck för samma syn på offrets skuld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar