fredag 8 april 2016

De försvunna städerna: Prinsen av Hawaii

Liksom flera andra av de försvunna städerna kan Öregrund på Upplandskusten spåras tillbaka till medeltiden. Staden uppges kunna dateras till 1491 och fungerade som utskeppningshamn för de uppländska järnbruken. Fyrahundra år senare – kring förra sekelskiftet och till andra världskriget – var staden en populär kurort. Många fastigheter köptes upp av sommargäster och den bofasta befolkningen minskade.

1967 var Öregrunds saga som självständig stad slut. Staden slogs samman med det närbelägna Östhammar. Idag kan man räkna med att Öregrund med sina kring 1 500 invånare utgör 7 procent av Östhammars kommun.

Carl Möller var son till fyrmästaren Johan Möller 1893 i Öregrund. Calle Möller berättade i boken Söderhavssynder (1932) om sitt levnadsöde. Som skeppspojke blev han adopterad av drottningen av Hawaii. Väl hemkommen till Sverige hörde man i det nyligen självständiga Norge talas om denne ädling med kunglig familjeanknytning från Söderhavet.

Han kallades till Oslo för att väljas till ny norsk kung. En stortingsman som också var fiskhandlare hade försökt sälja rutten lutfisk till infödingarna. Calle hade förhindrat detta. Fiskhandlaren protesterade därför mot valet av kung. När Calle således inte kunde bli vald enhälligt drog han tillbaka sin kandidatur.


Calle Möller har också kallats ”Öregrunds egen baron Münchhausen”. 
Rådhuset
Calle Möller välkomnas till Oslo av statsminister Christian Michelsen
Söderhavssynder
Tidigare inlägg i serien ”Försvunna städer”


Praeterea censeo
Fascistkramare borde skämmas. Och avgå


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar